26.6.-14.7. Tuomas Uusheimo, Annika Bergvik-Forsander, Jukka Tilus, Niko Skorpio
20.6.2019
Tuomas Uusheimo – Äärirajat
Valokuvaajan työni käsittelee rakennettua ympäristöä ja sen suhdetta ihmiseen. Etsin arkkitehtuuria jokapäiväisistä asioista, nykyaikaisen rakennussuunnittelun viitekehyksen ulkopuolelta.
Äärirajat –näyttelyn valokuvat käsittelevät urheilun tilaa, rajoja ja arkkitehtuuria.
Urheilukenttä jakautuu rajojen avulla varsinaiseen pelikenttään sekä sen ulkopuolisiin alueisiin. Rajat tai linjat jakavat pelikentän kaksiulotteisiin pintoihin. Nämä pinnat voivat olla vaaka- tai
pystysuuntaisia. Yhdessä ne määrittelevät kolmiulotteisen tilan, jonka sisäpuolella pelaaminen tapahtuu.
Pelikentän rajat varmistavat pelin toimivuuden. Pelaajan tai pelivälineen kulkeutuminen pelikentän rajojen ulkopuolisille alueille tyypillisesti katkaisee pelin. Mitä ammattimaisemmalla tasolla peliä pelataan, sitä täsmällisemmin pelikentän rajoja noudatetaan.
Lähellä pelikentän ääriä, rajojen tuntumassa – juoksulinjojen sisäkaarteissa, sivurajojen läheisyydessä ja maalialueiden reunoilla – tapahtuvat pelin ratkaisevat hetket. Nämä tapahtumat jättävät usein jälkiä pelikenttään sekä pelivälineeseen.
Pelikentän pinnat, tilat, rajat ja jäljet ovat urheilun arkkitehtuurin rakennuselementtejä.
Tuomas Uusheimo on helsinkiläinen valokuvaaja ja valokuvaa arkkitehtuuria toimeksiantoina suomalaisille sekä kansainvälisille suunnittelutoimistoille ja lehdille. Lisäksi hän työskentelee henkilökohtaisten valokuvaushankkeiden parissa. Uusheimon teoksia on ollut esillä yksityis- ja yhteisnäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Vuonna 2014 Taiteen edistämiskeskus myönsi Uusheimolle 5-vuotisen taiteilija-apurahan.
Annika Bergvik-Forsander – Forest People
Kenno-galleriassa kuvataiteilija Annika Bergvik-Forsander asettaa näytteille valikoima teoksia pitkäaikaisista piirustus- ja sekatekniikkaprojektista teemana The Forest People.
Projektissa hän on tutkinut teemaa The Forest People niin syväpsykologisesta kuin kulttuurihistoriallisestakin näkökulmasta. Osittain inspiraatiota on lähtöisin suomalaisesta kansanuskosta, kuten vanhoista tarinoista, joissa kerrotaan noituudesta, taikauskosta ja okkulttista, erityisesti liittyen puihin, metsään sekä eläimiin.
Kuvataiteilijana Bergvik-Forsander työskentelee maalauksen, piirustuksen, grafiikan ja kollaasin eri muotojen parissa, mielellään isossa koossa tai isojen kuva-instalaatioiden muodossa. Mieluiten hän tekee pitkäaikaisia sarjoja ja konsepteja erilaisten kuvaideoiden ympärille, hänen kuvamaailmaansa luonnehditaan usein ilmaisultaan yksinkertaiseksi sekä graafiiseksi. Moniselitteiset kuvat, musta huumori ja lämmin väriskaala ovat muita tunnusmerkkejä. Bergvik-Forsander on pitänyt yli 40 yksityisnäyttelyä ja osallistunut lukuisiin ryhmänäyttelyihin ympäri Suomea sekä ulkomaillakin, viime vuosina esim. Münchenissä, Berliinissä ja Tukholmassa. Hän on myös tehnyt muutamat julkiset teokset m.m suuri julkisivuteos Arabianrantaan Helsingissä. Hänen kotisivuosoitteensa on https://bergvikforsander.com/
Jukka Tilus – From where the planes leave
Kun olen muuttanut Vantaalle, tuntuu pitkään, etten saa siitä mitään otetta. Vantaalla on lentokenttä ja rautatie ja lähiöt, niiden välissä parkkipaikkoja, peltoa ja liikenteen ääniä. Käyn töissä Helsingissä. Ulkopuolisuuden tunteelta on vaikeaa välttyä.
Vantaa kasvaa kuvauskohteeksi kuin varkain kävelylenkeillä jättömailla ja moottoriteiden varsilla, kun kaupunki alkaa jollakin tapaa tulla tutuksi. Rautatiesillat ja puretut talot.
Kerrostalojen takapihoilla tuulessa heiluvat pyykit ja muut arkiset näkymät näyttävät kiinnostavan ja välillä oudonkin puolensa. Kun kävelee tarpeeksi pitkään, voi päästä siihen tilaan, jossa ympäristön ja yksityiskohtien havainnoimisen tieltä putoaa mielestä pois kaikki muu.
From where the planes leave on puolidokumentaarinen valokuvausprojekti kuljeskelusta Vantaan lähiöissä, niiden liepeillä ja välissä. Olen kuvannut sitä kesästä 2017. Projekti jatkuu vaihtelevalla aktiivisuudella, enkä ole
ajatellut, että sen edes välttämättä pitäisi erityisesti tulla valmiiksi. Tärkeintä on tekeminen ja käveleminen ja kuvaaminen.
Jukka Tilus (s. 1980) on syntynyt ja kasvanut Himangalla Keski-Pohjanmaalla. Ennen Vantaata hän on asunut myös Kuortaneella ja Lahdessa. Valokuvaajana hänen työskentelynsä pohjaa vahvasti sattumaan ja improvisaatioon.
Jukkatilus.com
Niko Skorpio – The Unfolding
THE UNFOLDING (in finite space)
2018
Projisoitu videoinstallaatio
HD 1080p | 16:9 | audio 2.0 | pituus vaihteleva
The Unfolding on monimuotoinen audiovisuaalinen teos, joka hyödyntää päällekkäisvalotus- ja montaasitekniikoita. Kuvassa valoa hohtava ihmisen pään kaltainen hahmo muotoutuu, kääntyy ja ‘avautuu’ loputtomiin. Kuvan kaksipuolinen symmetria muistuttaa kineettistä mustetahratestiä ja viittaa luonnossa ja monissa elämänmuodoissa ilmenevään symmetriaan. Teoksen elektroakustinen ääniraita mukailee sävyltään ja rakenteeltaan eri kulttuurien rituaalimusiikin elementtejä, ja muuntuu ajan myötä joksikin muuksi.
Pintapuolisesti The Unfolding on tutkielma valosta, muodosta ja liikkeestä. Syvällisemmin se heijastelee ihmisyyttä kauneuden, haurauden ja voiman häilyvän kolminaisuuden kautta. Teoksen lähtökohta on eksistentiaalinen kaipaus purkaa muuri itsen ja toisen välillä.
Käsikirjoitus, kuva, ääni NIKO SKORPIO
Tuotanto PARAFERAL
•
Niko Skorpio työskentelee kuvan, äänen ja sekalaisen kadonneen ja löydetyn materiaalin parissa. Hänen teoksiaan on esitetty taidenäyttelyissä ja tapahtumissa kansainvälisesti. Hänen taustansa on kokeellisessa musiikissa ja graafisessa suunnittelussa, joiden parissa hän on toiminut 1990-luvulta alkaen. Hän on opiskellut Aalto-yliopistossa (Taiteen maisteri) ja Tampereen ammattikorkeakoulussa (Kuvataiteilija AMK).
Niko Skorpion teokset tarkastelevat ihmisen, luonnon ja teknologian epätasapainoista kolmiyhteyttä vieraantuneesta näkökulmasta. Yhdistelemällä kuvaa ja ääntä kollaasinomaisesti hän pyrkii luomaan päänsisäisiä näkymiä pinnanalaisiin todellisuuksiin.
Niko Skorpio asuu ja työskentelee Venäjänkankaalla.