31.5.–18.6.2023: Kaiju Haanpää / Valentina Bravo / Tuisku Ojanperä / Kimmo Ylönen
30.5.2023
Kaiju Haanpää –
Näkijät
Kaiju Haanpää on Vihdin Huhmarissa asuva tekstiilitaiteilija. Koulutukseltaan hän on taidemaalari ja TaM, jota kangas jo opiskeluaikoina alkoi viedä mukanaan. Haanpää rakentaa tekstiilikollaasinsa silkistä pala palalta, kerros kerrokselta, intuitiivisesti ja vapaasti. Näyttelyssä olevien töiden lähtökohtia ja teemoja ovat luovuus, taiteilijuus ja yksinäisyys. Taiteilija toivoo, että teosten tarinallisuus, tutut kuvasymbolit ja kuvakerronnan runsaus vetoavat sekä katsojan aisteihin että tunteisiin ja houkuttelevat kiireettömään, intiimiin vuoropuheluun teoksen kanssa. ”Toivon myös, että teokseni koetaan kauniiksi ja lisäävät hyvää oloa, sillä mielestäni eräs taiteen merkittävistä tehtävistä on voimistaa, eheyttää ja tarjota mahdollisuus lumoutua.”
Valentina Bravo
Valentina Bravo is an artist currently specializing in the production of images using oil painting and mixed media techniques. Her artistic approach challenges the conventional perception of oil painting as a noble practice by incorporating unconventional materials such as industrial enamel into her work. By doing so, Bravo presents a unique blend of oil paint and enamel that not only challenges artistic norms but also creates a humorous and thought-provoking depiction of mid-aged men and personal experiences from her own life.
Bravo’s artistic practice revolves around the playful yet provocative representation of men. Through her paintings, she aims to critique societal expectations and norms surrounding masculinity. Her use of humor serves as a tool to subvert social conventions and initiate discussions about cultural phenomena that often remain unexamined in collective consciousness. By embracing elements of caricature, gags, and simplicity, Bravo disrupts formal and art historical conventions, further reinforcing her conceptual explorations in each body of work.
Among the various themes present in Bravo’s imagery, she frequently draws inspiration from Chilean culture, literature, and popular culture. Her artworks serve as a reflection and commentary on these subjects, offering viewers a fresh perspective and inviting them to engage with these aspects of society in new ways.
Valentina Bravo’s work has been displayed, with exhibitions held in Chile, Finland, the United Kingdom, and The Netherlands.
Tuisku Ojanperä –
Olen tulessa
(Lista uimapaikoista: Osa 1)
Olen kiinnostunut sumeasta ajatuksesta, jossa yhdistyvät muutos, menetetyt yhteydet niin itseen, ympäristöön kuin muihin, sekä uuden paikan ja muodon löytäminen. Peilaan näitä teemoja kesäisin uintiretkilläni kerättyyn materiaaliin, jossa toistuvat luonnosta lainatut vertauskuvat.
Erityisesti minua kiinnostaa vesi. Se näyttäytyy minulle elementtinä, joka pystyy muuttamaan olomuotoaan esim. Jääksi tai höyryksi ja silti säilyttämään itsessään jonkinlaisen tutun ytimen. Vedessä minua kiehtoo myös siihen yhdistyvät sanat kuten ajelehtiminen, haihtuminen, sulaminen ja kuohuminen.
“Olen tulessa” on ensimmäinen osa laajemmasta “Lista uimapaikoista:” kokonaisuudesta ja se tarkastelee kuohuntaa.
//
Tuisku Ojanperä on Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Vuonna 2020 hän valmistui Turun AMK:n Taideakatemian valokuvataiteen koulutusohjelmasta. Ojanperän teoksensa ammentavat autofiktiivisestä materiaalista, kuten teksteistä, valokuvista, videoista ja niiden ääniraidoista. Oleellisessa osassa hänen työskentelyään on materiaalin kerääminen silloin, kun sen käyttötarkoitusta ei vielä tiedetä.
Kimmo Ylönen –
Katovuodet
Metsän pohjalta kerätystä, kierrätetystä ja ikkunalaudalla kuivatusta materiaalista ylöspantu näyttelykokonaisuus, joka tarkastelee muuttuvaa luontoa tuttujen ja läheisten lajien kautta.
Suomeksi kutsutulla maapallon alueella erittäin uhanalaisten lintulajien listalta löytyvät muiden muassa terva, törmä-ja räystäspääsky, arkinen varpunen ja saariston asukkaalle erityisen rakas haahka. Toisaalta samalla alueella liikkuu koko joukko lajeja, jotka ovat väärässä paikassa, vaikka Laukon kartanon mailta luontoon levinnyt valkohäntäpeura sitä tuskin itse ymmärtää.
Metsästäjä-keräilijä, maanviljelijä ja teollisuusjohtaja ovat kaikki ihmisiä ja tuppaavat tekemään oman navan näkökulmasta hyödyllisiä, mutta usein valitettavan lyhytnäköisiä ratkaisuja. Ihminen on puuttunut nopeasti hitaisiin prosesseihin. Osaammeko korjata jälkemme vai kaivammeko aina vaan syvemmän kuopan? Kehittyvä teknologia voi tarjota uskomattomia ratkaisuja uskomattoman nopeasti, mutta ratkaisujen tulisi kunnioittaa miljardien vuosien ikäistä maapallojärjestelmää toisiinsa kytkeytyneiden vaikutusketjujen ja aikaperspektiivien palapelinä.
Kimmo Ylönen (syntynyt Ylöjärvellä 1970) valmistui taidemaalariksi Kankaanpään taidekoulusta 1996. Seuraavana keväänä hän muutti Norrskatan saareen Paraisille. Ylönen ryhtyi veistämään puuta. Myöhemmin tulivat mukaan muut luonnon- ja kierrätysmateriaalit neulasista räsymattoihin. Ylönen rakentaa kokonaista metsää ja puista maailmankaikkeutta. Puisen härän taakaksi hän on lastannut pahvijerusalemin.
Matkan varrella tekeminen on ottanut odottamattomiakin muotoja. Ylönen on muun muassa paistanut neljä metriä leveän leivän, muuttanut Turun kaupunkiliikenteen bussin nelipyöräiseksi vatupassiksi ja kävellyt kotiovelta Rovaniemelle taidetta rakentaen.