8.-26.5.2019 Lila Vainikka, Jenni Karhapää, Pinja Sydänmaa, Jari Lonka

Lila Vainikka – Maalauksia

Maalaan öljyvärein kankaalle. Työskentelen sekä esittävien että abstraktien kuva-aiheiden parissa.

Maalausteni lähtökohtana on usein valokuva. Muokkaan valokuvia digitaalisesti, kokeilen erilaisia rajauksia, värimaailmoja ja käsittelen kuvaa eri työkalujen avulla. Lähtökohtana olleen valokuvan kuva-aiheella ei välttämättä ole merkitystä. Tärkeämmäksi kuin mitä kuva esittää, koen sommitelman, muodon ja värit.

Maalaus voi jäljitellä luonnosta tai muuttua työskennellessä joksikin muuksi. Samasta luonnoksesta voi rajaamalla ja muokkaamalla tulla usempia erilaisia maalauksia. Minua kiinnostavat maalausjäljen eri variaatiot ja häivytetyn maalausjäljen tuoma liikkeen tuntu. Maalauksellisena keinona häivyttäminen ja sumentaminen ovat usein läsnä maalauksissani. Maalauksilleni ominaista ovat pehmeät liukumat väripintojen välillä.

Lila Vainikka, Nimetön, 2019, 102cm x 85cm, öljy kankaalle

Jenni Karhapää – TI-TYY, sanoi talitiainen

Ikkunan takana maisema velloi apaattisuudessa. Pihallani ei enää juurikaan vierailtu.
Eihän niiltä oltu edes kysytty.

Haltuunottajat julistivat: Kyllä sitä riittää! Istutetaan lisää!

Niin uusi metsä kasvoi ja vastasi koko maan peittäneellä hiljaisuudella. Jotain oli mennyt rikki, ketju oli katkennut. Liian paljon, liian laajalti.

Ti-tyy, sanoi talitiainen. Terveisiä kaupungista: Sopeudu tai katoa.

Maisema jatkoi vellomistaan ja minä virtasin sen mukana.

Jenni Karhapään (s.1984) akryyli- ja öljyvärimaalauksissa post-apokalyptinen maailmankuva yhdistyy leikkisiin elementteihin sekä väreihin. Karhapää asuu ja työskentelee Tampereella. Hän on valmistunut Tampereen ammattikorkeakoulusta kuvataiteilijaksi vuonna 2015.

Jenni Karhapää, Ruokolahden kuukkeli, 2018
akryyli- ja öljyväri vanerille
30 x 25 cm

Pinja Sydänmaa – Maapallo pyörähtää

On hyvä työskennellä rauhassa ja hiljaisuudessa.
Ryhmässä teemme yhteistyötä ja siihen tarvitaan yhteishenkeä.
Taide on taidetta.
Taide voi olla kulttuurintuntemusta, performanssia ja lahjoituksia.
Piirustukset ja maalaukset ovat elämän syke.
Taide on loistava asia elämässäni.

Olen maalannut akryyli-, tempera- ja öljyvärimaalauksia.
Maalaan erilaisia pieniä tunnelmia. Valo on töissä tärkeä asia.
Eniten tykkään väreistä ja muodoista. Olen 26 -vuotias viime keväänä kuva-artesaaniksi valmistunut nuori nainen. Olen maalauksen lisäksi kiinnostunut myös muista taiteen alueista, kuten media-taiteesta, elokuvasta ja runoudesta.

Pinja Sydänmaa, Gotham city, akryyli kankaalle, 54x65cm, 2018

Jari Lonka – Pysäytys-Sana

Koemme asioita henkisesti ja fyysisesti, ajassa ja paikassa. Teossarjassa ”Pysäytys-Sana” etsin näiden kokemusten olemusta ja tilaa valon ja värin kautta.

Kaikki näkyvä realisoituu näkyvän valon avulla. Einstein todisti yleisessä suhteellisuusteoriassa, että suuren painovoimakentän vaikutuksesta jopa näkyvä valo taipuu.

Samoin kuin suuren painovoimakentän vaikutuksesta valo taipuu, on valon avulla kuvattu muotoina mielentiloja paineen alla. Sitä mitä me koemme fyysisesti ja henkisesti painavana, positiivisena tai negatiivisena, ”luissa ja ytimissä”.

Teoksissa valo taipuu ihmisen kylkiluiksi. Luissa ja ytimissä vellovat kokemukset väreiksi ja muodoiksi. Tila ja aika ympärillä pysähtyy tyhjäksi neliöksi.


Jari Lonka, A brief history of me, Kromogeeninen värivedos, Silisec 2018, Koko: 50cm x 50cm Editio 1/5 + 2AP