30.5.-17.6.2018 Pia Männikkö I Vaiheinen, Inka-Maaria Jurvanen I Maailmanpylväs nyt

Pia Männikkö, Vaiheinen

VAIHEINEN

Vaiheinen-installaation tavoite on ottaa tila haltuun ja nostaa esiin kaikkialla arkipäivässä esiintyvä moiré-ilmiö uudessa mittakaavassa. Moiré on interferenssikuvio, joka aiheutuu esimerkiksi kahden ruutu- tai raitakuvion välille kun ne asetetaan päällekkäin tiettyyn kulmaan toisiinsa nähden. Silloin jotkut kuvion kohdat paksunevat niin, että ne näyttävät muodostavan uuden, oman kuvionsa.

LANGAT

Olen tutkinut lapsuudestani tuttua lankakuviointitekniikkaa. Englantilaisen matemaatikon Mary Everest Boonen 1900-luvun alussa kehittämän opetusmetodin avulla esitettiin matemaattisia kaaria suoria linjoja käyttäen. Opetuskuviot alkoivat levitä 60-luvulla kotien koristeiksi tee-se-itse -paketteina, joiden avulla kuvioita tehtiin langoilla taustalevyyn iskettyihin nauloihin. Ihmiset jakoivat ohjeita toisilleen, ovelta ovelle -myyjät myivät tauluja maaseudulla ja kouluissakin tehtiin naulatauluja vielä 80-luvun alussa. Itse muistan taulut mummolasta, ja ainakin kotipaikkakunnallani Kuusamossa tauluja löytyy vielä tälläkin hetkellä kotien seiniltä. Tavoitteeni on jatkaa lankatöiden perinnettä omalla tavallani useaan tasoon ja kolmiulotteisuuteen pyrkien.

Pia Männikkö valmistui vuonna 2010 taiteen kandidaatiksi The Glasgow School of Artin kuvanveiston ja ympäristötaiteen osastolta, ja vuonna 2014 taiteen maisteriksi Kuvataideakatemian kuvanveiston osastolta. Männikön materiaalit ja välineet ovat monimuotoisia arkipäiväisistä esineistä, tekstiilistä ja savesta valokuvaan ja videoon. Hänen veistoksiaan ja installaatioitaan on ollut näyttelyissä ja taidetapahtumissa Suomessa ja ulkomailla, muun muassa Mäntän kuvataideviikoilla, Örebron OpenART -biennaalissa, Rovaniemen ja Lahden taidemuseoissa, Armory Galleryssä Sydneyssä, Kraftwerk der Rathenau-Hallenissa Berliinissä ja The Royal Scottish Academyssa Edinburghissa.

Pia Männikkö, Lento, 2018, langat ja kierrätetty puu, 60 x 47 x 30 cm

Pa Männikkö, Vaiheinen, 2018, reikävinyyli ja työntölaitteet

Inka-Maaria Jurvanen, Maailmanpylväs nyt!

Inka-Maaria Jurvanen tekee lyijykynäpiirustuksia vanerille. Osassa teoksista hän käyttää myös akryylimaalia.

Ajan elementti on piirustuksessa tärkeä. Onko kaksiulotteisen kuvan kautta mahdollista tuottaa kokemus yhtäaikaisuudesta ja/tai peräkkäisyydestä. Voiko ajan suuntaa kääntää. Kuinka piirustusjäljen muutokset vaikuttavat kuvassa.

Nyt esillä olevien teosten teema on symmetria. Miksi symmetrinen koetaan kauniiksi, esteettisesti tai käsitteellisesti. Onko symmetrialla itseisarvo. Symmetria on turva hajoamista vastaan. Se tuottaa illuusion tasapainosta.

Valitsemme vastinpareja, muodostamme symmetrian. Sovellamme sitä yleispäteväksi maailmanjärjestykseksi. Silloin ei voi olla niin, että elämä on vain pelkkää kärsimystä, tai pelkkää hurmiota. Etenemme tämän oletuksen mukana. Se muokkaa odotuksia, valintoja ja tulkintoja.

 Inka-Maaria Jurvanen (1980) on helsinkiläinen kuvataiteilija. Hän valmistui Taidekoulu MAAsta 2008. Sen jälkeen hänellä on ollut useita yksityisnäyttelyjä Suomessa ja USAssa, muun muassa Galleria Lapinlahdessa, Galleria MUU Kaapelissa ja Galleria Katariinassa Helsingissä, Studio Mältinrannassa ja Galleria Rajatilassa Tampereella, Lönnströmin taidemuseon Pihatalon Studiossa Raumalla sekä Gallery Redbudissa ja Gallery d. m. allisonissa Houstonissa, Texasissa. Hänen teoksiaan on ollut esillä kuratoiduissa ryhmänäyttelyissä Suomessa, Virossa ja USAssa. Kesällä 2017 hän oli mukana XXII Mäntän Kuvataideviikoilla.

Inka-Maaria Jurvanen, Ihminen-Talo, 2018 20 x 15 cm, lyijykynä ja akryyli vanerille

Inka-Maaria Jurvanen, Uskonto, 2018, 20 x 15 cm, lyijykynä ja akryyli vanerille