29.07.- 16.08.2015 Jari Jarnström, Mira Kankaanranta, Olli Romppainen, Elsa Trzaska

Kulma:

Jari Järnström

Vain hetki

Näyttelyssään Vain hetki Jari Järnström tarttuu kokemuksiimme ajasta. Aikatutkimuksen piirissä on kehitetty teesi ajan nopeutumisesta, akseleraatiosta (kiihtyvyys, nopeuden lisäys aikayksikössä). Nykyaikaamme leimaa non-stop-elämä ja 24/7-kulttuuri. Maalaustyöskentely on aikaa vievä prosessi. Vaikka teos kuvaisikin vain yhtä ohikiitävää hetkeä, niin se mahdollistaa sen ”ikuistamisen”. Järnströmin teoksissa aika on pysäytetty: ihmisfiguurit tai kasvot ovat abstrakteissa taustoissa omiin ajatuksiinsa syventyneinä. Maalauksissa on myös kirjaimia ja numeroita jotka voisivat olla viitteitä ajastamme: kommunikointi ihmisten välillä on nykyään enemmän sosiaalisessa mediassa kuin fyysisiä kohtaamisissa. Elämme sanojen ja kuvien virrassa ja yhä nopeutuneempi viestintä saattaa aiheuttaa sen että kaikki jää vain merkeiksi sisältämättä sen suurempaa sanomaa.

Kenno:

Mira Kankaanranta

UINUU

”Uinuvat” ovat kuin horroksessa, irrallaan muista ja ulkopuolisesta maailmasta. Uinuvat käpertyvät omaan yksinäisyyteensä ja hiljaisuuteen. Ne ovat sulkeutuneita, osa ahdistuneena, osa tyynenä ja rauhallisena. Osassa kasvot katoavat jättäen jälkeensä pelkän muodon ja oletuksen olemassaolosta. Ne leijuvat, hukkuvat, uppoavat, katoavat. Ne ovat riisuttuja kaikesta hälinästä ja kiireestä. Jäljelle jää hiljainen läsnäolo ja pienet eleet. Uinuvat- sarjan lisäksi esillä on myös muita öljyvärimaalauksia jotka teemallisesti ovat yhteneväisiä uinuvien kanssa. Mira Kankaanranta on valmistunut kuvataiteilijaksi Saimaan ammattikorkeakoulusta 2012. Hän on kotoisin Torniosta mutta on syntynyt (1983) Helsingissä, jossa myös asuu ja työskentelee tällä hetkellä.

Kymi:

Olli Romppanen

Rajatapauksia

Näyttelyssä nähdään Suomen ja Venäjän rajaseudulla kuvattu uusi
dokumentaarinen videoteos. Olli Romppanen kertoo: ”Pyrin löytämään
yhteyden kulttuurin, yhteiskunnallisuuden ja inhimillisen kokemuksen
välille ja ilmentämään sitä esseistisessä muodossa. Kulloinkin
valitsemastani mediumista riippumatta teosteni pohjalla on kiinnostus
ihmisyksilön, yhteiskunnan ja historian vuoropuheluun.”

Olli Romppanen (s.1984, Joensuu) opiskelee Aallon taiteiden ja
suunnittelun korkeakoulun (ent. Taideteollinen korkeakoulu)
ympäristötaiteen maisteriohjelmassa. Taiteellisessa työskentelyssään
hän on suuntautunut mediataiteeseen, tällä hetkellä erityisesti
videotaiteeseen ja interaktiivisiin installaatioihin. Kuluvana vuonna
hänen teoksiaan nähdään useiden ryhmänäyttelyiden lisäksi
yksityisnäyttelyissä Joensuussa ja Lahdessa. Taiteellisen
työskentelynsä ohella Olli Romppanen tekee graafista suunnittelua,
web-suunnittelua ja opetustyötä sekä toimii tuottajana kulttuurialan
produktioissa.

Kirnu:

Elsa Trzaska

Dalmatialainen

Galleria Uusi Kipinän Kirnun näyttely Dalmatialainen on Elsa Trzaskan uusimman, tänä kesänä valmistuneen, samannimisen videoteoksen ensimmäinen julkinen näytäntöpaikka. Teoksessa nuori nainen pukeutuu mustiin legginsseihin, jotka ovat reikiintyneet. Elsa Trzaska (s. 1990) on valmistunut kuvataiteilijaksi Tampereen ammattikorkeakoulusta vuonna 2013. Hän työskentelee pääosin videotaiteen ja lyhytelokuvien parissa, joissa päähenkilönä on usein nuori nainen pienine vastoinkäymisineen. Hän on kiinnostunut ihmissuhteiden käännekohdista ja nyansseista, sekä kahden ihmisen välisestä kommunikaatiosta ja mitättömistä ongelmista. Galleria Uusi Kipinän Kirnussa pidettävä näyttely on hänen neljäs yksityisnäyttelynsä. Hän asuu ja työskentelee Tampereella.