28.11.-16.12.2018 Anna Niskanen, Samuel Lehikoinen, Jouni Salonen, Heta Laitakari

Anna Niskanen – Tower Over

Ajoimme välillä päivällä ja joskus pitkin yötä. Siniset vuoret muuttuivat illalla vaaleista tummansinisiksi. Kun ne olivat mustat tummaa taivasta vasten, takanamme näkyi merkillinen punainen hehku. Metsä palaa, epäilimme.

Tower Over on sarja grafiikan vedoksia, jotka pohjautuvat Australiassa ottamiini valokuviin luonnosta ja maisemasta. Pirstaloidut kollaasit on rakennettu uusiksi valokuvanomaisiksi teoksiksi, jotka muistuttavat näkymiä ja muistoja vierailemistani paikoista Victoriassa ja New South Walesissa. Kuvien aiheita tukevat jäljentämäni värit, ja osa pigmenteistä on kerätty matkalla.

Sarja jatkaa kertomusta luonnonilmiöistä ja näkymistä. Viime vuonna Valokuvakeskus Perissä näytetty Hover, float oli tulkinta vuorovesistä; kuvaus vedoista ja työnnöistä vesi- ja kuukuvien kautta. Tänä vuonna valmistamani Sneaker-teoskokonaisuudessa on islantilaisia kivimuodostelmia. Kansanperinteessa on vahva uskomus yliluonnollisiin ”näkymättömiin ihmisiin”, jotka asuvat kivissä. Osa sarjaa oli esillä Valokuvakeskus Nykyajassa elokuussa.

Työskentelyprosessini ottaa osaa keskusteluun valokuvan määritelmästä. Teokset ovat vääristettyjä maisemavalokuvia, jotka on vedostettu uniikeiksi grafiikan vedoksiksi paperille ja kankaalle. Digitaalisesta kuvamateriaalista koostetut montaasit on valotettu pinnakkaisina uv-valossa syanotypioiksi ja bikromaattivedoksiksi, hyödyntäen mustesuihkutulostettuja negatiiveja.

Anna Niskanen on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka on valmistunut taiteen maisteriksi valokuvataiteen koulutusohjelmasta Aalto-yliopistosta. Hänen ensimmäinen valokuvakirjansa Lustrum julkaistiin omakustanteena keväällä 2017. Niskasella on ollut yksityisnäyttelyitä ympäri Suomea, sekä ryhmänäyttelyitä muun muassa Islannissa ja Venäjällä. Hän on myös yksi Helsingin keskustassa sijaitsevan Kosminen-taidetilan perustajajäsenistä.

www.annaniskanen.com

Anna Niskanen, Halfmoon Bay 2018, Arabikumibikromaatti paperille, 60x50cm

 

 

Samuel Lehikoinen – Dark and Shiny Things

Samuel Lehikoinen s.1990 on Jyväskyläläinen kuvataiteilija, valmistunut Kankaanpään Taidekoulusta 2016. Lehikoinen on Jyväskylän Taiteilijaseuran jäsen, ja hänen teoksiaan on myyty mm. Jyväskylän Taidemuseon kokoelmiin. Taiteilija maalaa suurikokoisia öljyväriteoksia, joissa olennaista on koon ja tekotavan kautta syntyvä syvyyden ja kolmiulotteisuuden illuusio, sekä maalausprosessin meditatiivisuus. Näyttelyssä ”Dark and Shiny Tings” on esillä abstrakteja öljyvärimaalauksia, sekä pastelliliituteoksia kahden viime vuoden ajalta.

”Sisällöltään teokset ovat jossain abstraktin ja esittävän välimaastossa. Kuvaan vieraita maisemia tai mikroskooppisia suurennoksia, yhtenäisiä loputtomia organismeja orgaanisen ja epäorgaanisen väliltä. Teoksista voi löytää tunnistettavia luonnonmuotoja ja tekstuureja, irrotettuna kontekstistaan luoden

jotain uutta ja outoa. Hengittäviä teräsverkostoja ja lapsuuden kuumepainajaisia. Oleellista maalauksissa on myös niiden mittakaava ja meditatiivinen tekotapa. Täytän suuren kankaan ohuimmalla siveltimellä. Viiva kerrallaan, kerros kerrokselta. Loppujen lopuksi ranteen liikkeistä tulee soljuvaa aaltoilua ja teos

tuntuu syntyvän itsestään. Kaoottisen elämän keskellä, taide on harvoja asioita jossa minulla on kontrolli ja päätäntävalta. Taiteessa etsin tasapainoa ja pysyvyyttä, vastakohtaa kaaokselle. Se on minun. Luon jotain mitä kukaan muu ei olisi voinut luoda, mitä ei vielä äsken ollut olemassa.”

lehikoinensamuel.com

Samuel Lehikoinen, Asleep Through It All, 2017, öljyväri kankaalle, 178x168cm

Jouni Salonen – Matkaajan päiväkirjasta

Matkaaja on kulkenut pitkän matkan niin ajassa kuin paikoissakin. Näyttely tarjoaa katsojalle mahdollisuuden hypätä matkaajan kyytiin ja palata näin ajassa taaksepäin.

Näyttelyn kuvat muodostavat päiväkirjamaisen kuvakertomuksen. Siihen on tallentunut yksittäisiä detaljeja ja kertomuksen pätkiä niistä hetkistä, jotka ovat jättäneet jälkensä niin kulkijaan kuin ympäristöönkin.

Kuvissa on vahvasti läsnä luonto. Se on usein työn lähtökohta, mutta ilmenee pääasiassa vain heijastuksina, varjoina, vireinä, väreinä tai graafisina pintoina.

Teoksissa on yhdistetty polymeerigravyyri perinteisiin syväpainotekniikoihin etsaukseen ja akvatintaan. Monet päällekkäiset kuultavat värikerrokset tuovat näyttelyn teemaan värillistä syvyyttä.

Jouni Salonen, Uni, etsaus akvatinta, polymeerigravyyri, 2017

 

Heta Laitakari – Teoksia

Heta Laitakari – teoksia näyttelyn nimi voisi olla yhtä hyvin merkittynä:
Heta Laitakari – tarinoita. Lähtökohtana teoksille on usein omaa polkuaan kulkevat ja kasvavat teemat ja mielikuvituksen tuotokset. Ihmettelyn aiheet, jotka vielä hakevat olemassaoloa ja paikkaa tässä maailmassa saavat veistettävistä materiaaleista muotonsa. Näyttelyssä planetaaristen aiheiden seurana on pronssista valettuja mikrouniversumeja; pieniä pesän ja siemenen kaltaisia muotoja. Hyönteisten millimetrin tarkat kodit ja erilaiset asumukset ovat olleet tarkastelun kohteina. Yöt ja öiset metsät alati innoittavat työskentelyä. Tästä muodostuu oma magian maailmansa.

Yhdistän teoksiin/tarinoihin myös valoa sekä tussitekniikoita. Töissäni valo usein symboloi vettä kuten teoskokonaisuudessa Pyhät vedet. Siinä valoa hohtavista lammista nousee metsäisiä muotoja ja energiaa, joka on ilmaistu kehämäisin muodoin.

www.hetalaitakari.com

 

Heta Laitakari, Kuun Tarinoita II, 2018, veistos: pronssi, kasvi, maalattu vaneri, 45cm x 45cm x 20cm