26.9.-14.10.2018 Sampsa Sarparanta, Anna Uschanov, Hanna Rinta-Mänty, Minna Esantytär
23.9.2018
Kulma: Sampsa Sarparanta, Ympäröivä todellisuus
Sampsa Sarparannan maalauksia
Jatkan ihmisyksilön kuvaamista tässä digitalisaation, ikuisten leikkausten, globaalin kapitalismin, sosiaalisen median ja hullujen kuninkaiden ajassa. Tähän kaikkeen meteliin ja loputtomaan piipitykseen häviää ihminen liian helposti. Läheinenkin…
… toisaalta pyrin saamaan töihini myös jotakin tämän kaiken vastakohdasta. vapaudesta (vaikka vaan hetkellisestä tai sen illuusiosta), omanarvontunnosta, uudesta alusta, toisenlaisen olemisen mahdollisuudesta.
-Maailma on äärettömän ruma, mutta myös äärettömän kaunis.
Näyttely on osa Sarparannan viime vuonna alkanutta ”taidekiertuetta”. Vuonna 2017 pidettiin kuusi näyttelyä, kauimmainen Berliinissä. Tänä vuonna luvassa on toiset kuusi näyttelyä ja kiertue jatkuu vielä vuoden 2019 puolella.
Sampsa Sarparanta (s.1973) on pitänynt 20-vuotisen taiteilijauransa aikana kymmeniä yksityisnäyttelyitä ja osallistunut useisiin yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Hänen töitään on muun mm. Kiasman, Turun kaupungin ja Salon taidemuseon kokoelmissa.
Sarparannan maalaukset ovat suoria ja usein poliittisesti kantaaottavia ja provokatiivisia. Aiheisiin ovat kuuluneet niin Sudanin nälkää näkevät kuin Turun makeistehtaan irtisanotut työntekijät, mutta yhtälailla henkilökuvat ja arkiset välähdykset taiteilijan lähipiiristä. Helsingin Sanomat kutsuikin Sarparantaa loistavaksi arjen ihanan kauheuden kuvaajaksi (Tammikuu 2011).
”Sarparanta jatkaa kultakauden mestareiden, etenkin Albert Edelfeltin edustamaa realismin perinnettä, mutta lisää siihen roiman annoksen punk-asennetta.” -Helsingin Sanomat, Toukokuu 2014
Sarparanta on opiskellut kuvataideakatemiassa. Hän asuu ja työskentelee ateljeessaan Perniössä. Hänet valittiin Taidekeskus Salmelan nuoreksi taiteilijaksi vuonna 2004.
Sarparanta on tunnettu myös 20 vuoden urasta No Shame punk-yhtyeen laulaja- lauluntekijänä. Hän työstää parhaillaan ensimmäistä sooloalbumiaan.
www.sampsasarparanta.fi
Kenno: Anna Uschanov, Hiker’s Guide
Näyttelyn maalaukset käsittelevät tekijän suhdetta elettyyn, havainnoituun ja muistettuun maisemaan. Teokset pilkkovat maisemassa kuljetut matkat osiksi, keskittyen askeleeseen kerrallaan. Uschanov käsittelee sitä, mikä on aavistuksenomaisena olemassa maisemassa vietetyissä hetkissä, joissa havainto, kokemus, henkilökohtaisuus kiertyvät toistensa ympärille. Näyttelyn teossarjat pyrkivät muodostamaan eräänlaisen opaskartan kuljettuun maisemaan.
Anna Uschanov (s. 1985) on taidemaalari (Vapaa taidekoulu 2012) sekä nukketeatteritaiteilija (Turun ammattikorkeakoulu 2016). Uschanov on kiinnostunut ulkotilan kokemuksesta sekä ihmisen ja ympäristön välisestä vuorovaikutuksesta. Näitä teemoja hän käsittelee esitystaiteen ja kuvataiteen keinoin.
Kymi: Hanna Rinta-Mänty, Unelmia äkkilähdöistä
Taiteellisen kokonaisuuden keskeinen idea kumpuaa viidestä kotiäitivuodesta: tuttipullojen pesusta, yksinäisyydestä, väsymyksestä, ulkopuolisuuden ja eristäytymisen tunnelmista. Tarpeesta elää juuri siinä hetkessä lasten kanssa sekä unelmista äkkilähdöistä kauas kauas pois.
Virttyneissä harsoissa olevat tekstit liittyvät ajankulumiseen, teoksissa nähtävä valkoinen väri on äitiyteen ja lapsuuteen liittyvä väri. Henkilökohtaisista kokemuksista ammentava teos laajenee käsittelemään äitiyttä laajemminkin ääniteoksen kautta, jossa äidit laulavat lapsilleen eri kielisiä tuutulauluja.
Hanna Rinta-Mänty (s. 1973) on Espoossa työskentelevä kuvataiteilija, joka rakentaa installaatioita yhdistellen maalausta, äänimaisemaa, elintarvikkeita, sekä kierrätys- ja luonnonmateriaaleja.
Rinta-Mänty käsittelee teoksissaan ilmastonlämpenemistä, luonnonsaastumista, sekä kodittomuuteen, naiseuteen ja äitiyteen liittyviä teemoja. Hän käyttää teoksissaan usein kierrätysmateriaaleja vähentääkseen itse teoksien ympäristölle aiheuttamaa kuormitusta. Rinta-Mänty on valmistunut vuonna 2017 Taidekoulu Maasta.
Kirnu: Minna Esantytär, The Big Wheel
Kuvaus työuupumuksesta. Herkkyyden ja tasapainon kadottamisesta, yhteiskunnan kovista arvoista ja hektisyydestä, kohtuuttomuudesta ja romahtamisesta.