26.9.-14.10.2018 Sampsa Sarparanta, Anna Uschanov, Hanna Rinta-Mänty, Minna Esantytär

Kulma: Sampsa Sarparanta, Ympäröivä todellisuus

Sampsa Sarparannan maalauksia

Jatkan ihmisyksilön kuvaamista tässä digitalisaation, ikuisten leikkausten, globaalin kapitalismin, sosiaalisen median ja hullujen kuninkaiden ajassa. Tähän kaikkeen meteliin ja loputtomaan piipitykseen häviää ihminen liian helposti. Läheinenkin…

… toisaalta pyrin saamaan töihini myös jotakin tämän kaiken vastakohdasta. vapaudesta (vaikka vaan hetkellisestä tai sen illuusiosta), omanarvontunnosta, uudesta alusta, toisenlaisen olemisen mahdollisuudesta.

-Maailma on äärettömän ruma, mutta myös äärettömän kaunis.

Näyttely on osa Sarparannan viime vuonna alkanutta ”taidekiertuetta”. Vuonna 2017 pidettiin kuusi näyttelyä, kauimmainen Berliinissä. Tänä vuonna luvassa on toiset kuusi näyttelyä ja kiertue jatkuu vielä vuoden 2019 puolella.

Sampsa Sarparanta (s.1973) on pitänynt 20-vuotisen taiteilijauransa aikana kymmeniä yksityisnäyttelyitä ja osallistunut useisiin yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Hänen töitään on muun mm. Kiasman, Turun kaupungin ja Salon taidemuseon kokoelmissa.

Sarparannan maalaukset ovat suoria ja usein poliittisesti kantaaottavia ja provokatiivisia. Aiheisiin ovat kuuluneet niin Sudanin nälkää näkevät kuin Turun makeistehtaan irtisanotut työntekijät, mutta yhtälailla henkilökuvat ja arkiset välähdykset taiteilijan lähipiiristä. Helsingin Sanomat kutsuikin Sarparantaa loistavaksi arjen ihanan kauheuden kuvaajaksi (Tammikuu 2011).

”Sarparanta jatkaa kultakauden mestareiden, etenkin Albert Edelfeltin edustamaa realismin perinnettä, mutta lisää siihen roiman annoksen punk-asennetta.” -Helsingin Sanomat, Toukokuu 2014

Sarparanta on opiskellut kuvataideakatemiassa. Hän asuu ja työskentelee ateljeessaan Perniössä. Hänet valittiin Taidekeskus Salmelan nuoreksi taiteilijaksi vuonna 2004.

Sarparanta on tunnettu myös 20 vuoden urasta No Shame punk-yhtyeen laulaja- lauluntekijänä. Hän työstää parhaillaan ensimmäistä sooloalbumiaan.

www.sampsasarparanta.fi

Näinkö se nyt sitten on, Sampsa Sarparanta

Kenno: Anna Uschanov, Hiker’s Guide

Näyttelyn maalaukset käsittelevät tekijän suhdetta elettyyn, havainnoituun ja muistettuun maisemaan. Teokset pilkkovat maisemassa kuljetut matkat osiksi, keskittyen askeleeseen kerrallaan. Uschanov käsittelee sitä, mikä on aavistuksenomaisena olemassa maisemassa vietetyissä hetkissä, joissa havainto, kokemus, henkilökohtaisuus kiertyvät toistensa ympärille. Näyttelyn teossarjat pyrkivät muodostamaan eräänlaisen opaskartan kuljettuun maisemaan.

Anna Uschanov (s. 1985) on taidemaalari (Vapaa taidekoulu 2012) sekä nukketeatteritaiteilija (Turun ammattikorkeakoulu 2016). Uschanov on kiinnostunut ulkotilan kokemuksesta sekä ihmisen ja ympäristön välisestä vuorovaikutuksesta. Näitä teemoja hän käsittelee esitystaiteen ja kuvataiteen keinoin.

Kesäheinä, 2018, öljy mdf-levylle, Anna Uschanov

 

Kymi: Hanna Rinta-Mänty, Unelmia äkkilähdöistä

Taiteellisen kokonaisuuden keskeinen idea kumpuaa viidestä kotiäitivuodesta: tuttipullojen pesusta, yksinäisyydestä, väsymyksestä, ulkopuolisuuden ja eristäytymisen tunnelmista. Tarpeesta elää juuri siinä hetkessä lasten kanssa sekä unelmista äkkilähdöistä kauas kauas pois.

Virttyneissä harsoissa olevat tekstit liittyvät ajankulumiseen, teoksissa nähtävä valkoinen väri on äitiyteen ja lapsuuteen liittyvä väri. Henkilökohtaisista kokemuksista ammentava teos laajenee käsittelemään äitiyttä laajemminkin ääniteoksen kautta, jossa äidit laulavat lapsilleen eri kielisiä tuutulauluja.

Hanna Rinta-Mänty (s. 1973) on Espoossa työskentelevä kuvataiteilija, joka rakentaa installaatioita yhdistellen maalausta, äänimaisemaa, elintarvikkeita, sekä kierrätys- ja luonnonmateriaaleja.

Rinta-Mänty käsittelee teoksissaan ilmastonlämpenemistä, luonnonsaastumista, sekä kodittomuuteen, naiseuteen ja äitiyteen liittyviä teemoja. Hän käyttää teoksissaan usein kierrätysmateriaaleja vähentääkseen itse teoksien ympäristölle aiheuttamaa kuormitusta. Rinta-Mänty on valmistunut vuonna 2017 Taidekoulu Maasta.

Unelmia äkkilähdöistä, Hanna Rinta-Mänty

Kirnu: Minna Esantytär, The Big Wheel

Kuvaus työuupumuksesta. Herkkyyden ja tasapainon kadottamisesta, yhteiskunnan kovista arvoista ja hektisyydestä, kohtuuttomuudesta ja romahtamisesta.

Minna Esantytär on jyväskyläläinen taiteilija ja aktivisti. Hän opiskeli valokuvausta vuoteen 2013 saakka, mutta erikoistuu parhaillaan performanssi- ja esitystaiteen opinnoista Kankaanpään taidekoulussa. Hän on tähän mennessä työskennellyt pääosin valokuvan, performanssin, installaation ja videon keinoin muttei halua sitoa teoksiaan tiettyyn materiaaliin tai tekniikkaan, vaan koittaa olla avoin ajatuksilleen ja mieluummin valitsee ideaan soveltuvan materiaalin kuin toisinpäin.
Esantytär on aina kokenut vahvana agendanaan kaiken elollisen yhdenvertaisuuden ja siksi taiteilijana pyrkii tuomaan esiin ympärillään kokemia epäkohtia, tehden sen kuitenkin toisinaan sopiva pilke silmäkulmassa. Esantyttären teokset ovat usein kannanottoja tai interventiota julkisessa tilassa, joilla hän haluaa muistuttaa vaihtoehtoisista olemisen tavoista, luoda uskoa ja uskallusta.

Still-kuva videoteoksesta The Big Wheel, 2018, Minna Esantytär