21.7.–8.8.2021 Aino & Aura Kajaniemi / Niina Kiiveri / Sini Hodju

Aino Kajaniemi – Mieli

Aino Kajaniemi on tekstiilitaiteilija, joka tunnetaan lähinnä piirroksellisista kuvakudoksista. Teosten sisällöt ovat runollisen viitteellisiä pohtien ihmisenä olemisen vaikeutta ja ymmärrystä maailmasta. Niukka, sävyjä korostava väripaletti, viivojen ja pintojen rinnastus, materiaalien erilaiset olemukset, karheus, sileys, pehmeys, massa ja läpinäkyvyys, vahvuus ja hauraus ovat Kajaniemelle tärkeitä.

Tuntoaistin läsnäolo on oleellista. Vaikeissakin aiheissa tekstiili materiaalina sisältää optimismia ja inhimillisyyttä. Hidas käsin työskentely opettaa hahmottamaan tilaa ja aikaa: pitkäjänteisyyttä suhteessa haaveisiinsa kun näkee miten asiat valmistuvat vaihe vaiheelta ajan kanssa. Käsillä tekeminen vaikuttaa myös maailmankuvaan, materiaalien ja tekniikoiden kanssa tulee olla läsnä, herkkä ja myötäelävä.

Aino Kajaniemi on valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta tekstiilitaiteilijaksi ja pitänyt yli 40 yksityisnäyttelyä Suomessa ja osallistunut kymmeniin yhteisnäyttelyihin yli 30 maassa.

Aino Kajaniemi on suunnitellut ja toteuttanut lukuisia julkisia teoksia kaupunkien eri laitoksiin kuten terveyskeskuksiin, kouluihin, vanhusten palvelutaloihin, liikuntapaikkoihin sekä virastoihin. Teoksia on myös yksityisyritysten kokous- ja ruokailutiloissa. Lisäksi hän on suunnitellut 6 kirkon liturgiset tekstiilit joista viimeisimmät Alvar Aallon suunnittelemaan Muuramen kirkkoon.

Ornamo nimitti Aino Kajaniemen vuoden 2010 tekstiilitaiteilijaksi, hän sai kotikaupunkinsa Jyväskylän kulttuuripalkinnon 2010 sekä valtion 5 vuotisen työskentelyapurahan vuosista 2011 ja 2016 alkaen ja valtion ylimääräisen taiteilijaeläkkeen vuodesta 2021.

Aino Kajaniemi, Kevät, 2020, kuvakudos, 64 x 42 cm

Aura Kajaniemi – Katse

Aura Kajaniemi (1986) on valmistunut taiteen maisteriksi Helsingissä Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta. Hän on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä Suomessa sekä osallistunut lukuisiin ryhmänäyttelyihin niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Hänen tekniikkansa on kokeellinen helmikirjonta toteutettuna niin kaksi- kuin komiulotteisina teoksina. Taiteilijan tuotannon pohjalla on halu tutkia helmikirjonnan metodeja sekä rikkoa rajoja kirjonnan sekä muiden taiteellisten ilmaisumuotojen välillä.

Kennoon hän tuo mm. maalausta ja helmikirjontaa yhdistäviä mielikuvituksellisia kasvoja. Teokset on toteutettu kirjomalla löyhästi maalauksen pintaan värillisiä helmiä. Luotu efekti pikselöi maalauksen ja tuo sävyihin terävyyttä.

Tilaan tulee esille myös kaksi kirjottua mekkoa, joissa helmet luovat verkkomaisen pinnan ja muodon poissaolevasta kehosta.

Aura Kajaniemi, Kuori, 2018, helmikirjonta

Niina Kiiveri – All Pink Everything

Kaikki voi olla pinkkiä!

Näyttelyssä All Pink Everything on pinkkejä pahiksia, pinkkejä hyviksiä, pinkkejä unelmia ja pinkkejä painajaisia. Teoksissani katselen maailmaa vaaleanpunaisten lasien läpi ja näen asiat sellaisena kuin ne pinkkeinä näyttäytyvät. Kiertyvät yksisarvisen sarvet porautuvat kimallemeren pohjaan louhimaan, pikkuponit taistelevat eturintamassa ja vaaleanpunaiset henget odottavat palvojiaan.

Kutsun pinkkejä voimia avaamaan katseemme: Miten pinkki käyttäytyy ja muuttaako kimalle mitään? Onko kaikki jo paremmin vai kilistämmekö ylistekuohuvilla laseillamme toiveille?

Niina Kiiveri (s.1986) on Tamperelainen kuvataiteilija joka työskentelee tällä hetkellä digitaalisten valokuvateosten, liikkuvan kuvan ja esinekollaasien parissa. Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

Niina Kiiveri, Saint, 2021, pigmenttivedos akryylille, 30 x 40 cm

Sini Hodju – Tunne ajasta

Näyttelyn teosten syntymistä ovat innoittaneet metsässä vieraillessa syntyneet aistihavainnot tilasta ja ajasta. Yhden myrskyssä kaatuneen puun kasvupaikalle oli syntynyt kuoppa, pimeä tila, josta saattoi erottaa pienen valkoisen muovilusikan takertuneena hentoihin juuriin. Pohjalla heijasteli tumma vedenpinta. Näkyä katsellessa syntyi ajatuksia ihmisen ja metsän elämänkulusta. Esillä on yhden sarjan teoksia, joita on toteutettu maalausinstallaation, maalauksen ja valokuvan keinoin. Installaatioissa on mukana fyysisiä kappaleita ja materiaaleja, joita löytyy kaupunkimaisesta elinympäristöstä. Yhtenä keskeisenä materiaalina on maali, väri.

Sini Hodju asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on valmistunut taidemaalariksi Vapaasta taidekoulusta 2016.

Sini Hodju, Tunne ajasta -sarjasta, 2020, valokuvatuloste digitaalisesta valokuvasta, 19,3 x 29 cm