19.12.2018 -13.1.2019 Annina Kettunen, Merja Osanen, Essi Immonen, Sanni Mäkipää ja Emma Nurminen
16.12.2018
Annina Kettunen – Läsnä
Annina Kettusen ”Läsnä” -näyttely tuo esille kokonaisuuden piirustuksia sekä keraamisia veistoksia, jossa keskeisenä yksilön kokemus olemassaolon paradoksaalisuudesta.
Annina Kettunen on valmistunut Kuvataiteilijaksi Saimaan ammattikorkeakoulusta keväällä 2017 pääaineenaan kuvanveisto, mutta piirtäminen etenkin suuressa skaalassa on ollut myös iso osa taiteellista työskentelyä. Kettunen on kotoisin Nurmeksesta, tällä hetkellä hän asuu ja työskentelee Imatralla.
http://anninakettunen.wixsite.com/portfolio
Merja Osanen – Maailmankaikkeuden pienin osanen
Olen valmistanut värejä kasveista vuodesta 2003. Olen selvitellyt vanhoja menetelmiä värien valmistamisesta ja kokeilujen kautta valmistanut omat pigmenttini ja värini.
Näillä väripigmentti teoksillani haluan luoda Kennoon tilan, jossa hetkeksi voi pysähtyä ja kohdata luomani värikartan sekä kohtaamiani asioita, tunteita ja havaintoja, joita väreilläni kuviksi olen tehnyt.
Työskentelyni lähtee usein liikkeelle pienestä luonnon aarteesta, havainnosta, löydöstä, ulkoisesta ja sisäisestä. Pienten luonnonaarteiden, kautta käsittelen paitsi luonnon ihmeellistä kauneutta ja iloa, myös surumielisyyttä ja haavoittuvuutta, ihmistä pienenä kuolevaisena luonnon osasena.
Työskentelyssäni etsin läsnäoloa. Käytän teoksissani valmistamiani kasvipigmenttejä temperan ja akvarellin muodossa, sekä lasia ja särkyneiden posliiniastioiden sirpaleita.
Näyttelyssäni on myös vanhempia töitäni, joita Lahdessa ei ole ollut esillä, sillä näiden pigmenttitöiden kautta hahmottuu matka, joka värien valmistamisessa minulla on ollut.
Olen aloittanut syksyllä 2018 keramiikan opiskelun Forssan ammatti-instituutissa ja mukaan olen ottanut myös muutamia aivan uunituoreita keramiikan töitäni.
Essi Immonen – Still
“Toistoa, saman laatan telaamista, saman värin eri variaatioita uudestaan ja uudestaan. Monotonista liikettä, kuitenkin mielekästä ja palkitsevaa, jopa vapauttavaa. Hienoisten sävyerojen tutkailemista, läpinäkyvyyden asteilla leikittelyä. Melkeinpä meditatiivinen saman eleen uusinta ja siinä harjaantuminen johtaa tasapainotteluun “täydellisen” tavoittelun, kuitenkin virheiden hyväksymisen välillä, pitäen käden ja fyysisen työskentelyn jäljet työssä niitä häivyttämättä. Painottelen suunnitellun ja sattuman välimaastossa.”
Ripustan viime keväänä opinnäytetyönä tekemääni teosta uudelleen, ja luen tekstejä prosessin ajalta. Tuntuu kuin lukisin jonkun muun tekstejä, enkä näe itseäni niissä enää. Katselen työtä uusin silmin, löydän sieltä uutta. Näen työskentelyn fyysisyyden, mutta aika on kuluttanut painolastin sen ympäriltä. Näen hiljaisuuden ja valon.
Essi Immonen (s.1995) on valmistunut kuvataiteilijaksi Saimaan ammattikorkeakoulusta keväällä 2018. Nykyään Immonen asuu ja työskentelee Lahdessa. Immosen töissä painopinnat ja niiden keskinäiset suhteet sekä värien vuorovaikutus ovat työskentelyn perustana, ilmaisun vaihdellessa tilallisesta installoimisesta vahvan kaksiulotteiseen painamiseen. Immosen töitä on ollut esillä mm. Suomen taidegraafikoiden Galleria G:n tuoreita nimiä esittelevässä Nuoret Taidegraafikot 2018 -näyttelyssä.
Sanni Mäkipää ja Emma Nurminen – Lymy
Sanni Mäkipää ja Emma Nurminen järjestävät Galleria Uudessa Kipinässä Lymy -näyttelyn, jossa esillä on Immen ansa niminen tekstiiliveistosinstallaatio. Taiteilijat valmistuivat Tampereen ammattikorkeakoulusta kuvataidelinjalta vuonna 2017 ja asuvat ja työskentelevät Tampereella.
Immen ansa -installaatio on materiaalisuudella houkutteleva visuaalinen loukku ja keväinen suon herääminen. Itse Impi on sekä viettelyksen että kieltämyksen noidaksi leimattu rämeestä nouseva erakko, jonka elinympäristöä installaatio esittää. Teos on kuin hetteikkö, jossa erilaiset houkutteet kasvavat ja jonka satimeen mahdolliset tunkeilijat jäävät.
Perinteisesti feminiinisiksi käsitöiksi mielletyt tekniikat, ryijyn tekeminen ja ompeleminen, saavat tilaa laajeta installaation raameissa. Teoksessa on työstetty muun muassa lankaa, ekovillaa, verkkoa ja kangasta. Materiaalivalinnoissa on vältetty uutta; kaikki tekstiilit ja langat ovat kierrätettyjä. Yhdessä ja yksittäin toteutetut teososat muodostavat runsaan kokonaisuuden, jonka pehmeitä ja kiiltäviä pintoja tekee mieli tunnustella.