16.1.-3.2.2019 Leena Vainio, Kirsi Karppinen, Jemiina Halonen, Tarmo Valmela

Leena Vainio – Tuntuma

Kun olen herkimmilläni ja hauraimmillani, kaipaan haltioitumista, valoa ja kirkkautta. Maalaan niitä kohti. Valo nousee pimeydestä, väri kerrostuu paksuiksi värimassoiksi kohti valkoisuutta. Tuntuma väriin on käsin kosketeltava. Toisinaan teen värilammikoita ja haen musteen läpikuultavuutta. Värikerrokset risteilevät kankaalla ja luovat tiloja. Välillä siirryn konkreettisesti tilaan ja teen installaatioita. Installaatiotyöskentelyssäni käytän usein keveitä ja luonnonläheisiä materiaaleja, esimerkiksi pellavakuituja, lankoja ja lakanoita. Ne ovat herkkiä, hauraita ja sitkeitä – omakuvia jo sellaisenaan. Tekniikasta toiseen siirtyminen tekee työstäni kiehtovaa ja kokonaisvaltaista

Työskentelyni lähtökohdat ovat henkilökohtaisia ja liittyvät muistoihin ja mielentiloihin. Sairastuttuani v.2017 rintasyöpään teoksissani ovat näkyneet trauman kokemuksen ja toipumisen sävyt. Tietoisuus ihmisen ja luonnon haavoittuvuudesta ja pyrkimys kohti hyvää ja kaunista kaiken epävarmuuden keskellä ovat tällä hetkellä keskeisiä paitsi henkilökohtaisessa elämässäni myös tässä hullussa maailmassa.

Leena Vainio, Tuntuma 1, 2018, akryyliväri, metallipigmentti ja muste kankaalle, 90x90cm

 

Kirsi Karppinen – Kissamaalauksia!

Kissamaalauksia! -näyttely muodostuu kymmenistä 26 x 16 cm kokoisille metallilevyille öljyvärein maalatuista kissojen muotokuvista. Teokset on maalattu vuonna 2018 ja niitä on kaikenkaikkiaan n. 70 kappaletta. Vaikka mukana onkin Karppisen tuttavapiiriin kuuluvienkin henkilöiden lemmikkejä, suurimman osan näyttelyn teoksista muodostavat pastissit Internetin kissameemeistä. Internet-meemit voivat olla esimerkiksi kuvia, videoita tai gif -animaatioita, jotka alkavat levitä nopeasti verkossa. Toiset Internet-ilmiöt ovat lyhytikäisiä ja muodissa vain hetken, jotkin säilyvät pitkään ja saavat ajan myötä uudenlaisia muotoja. Samasta lähtökohdasta syntyy lukuisia variaatioita, jotka sisältävät kulttuurisia merkityksiä vaikka usein ovatkin viihteellisiä. Tunnetuin kissameemi lienee Grumpy cat, joka nousi Internet-ilmiöksi pahantuulisen ilmeensä takia.

Kirsi Karppinen (s.1985) on lahtelaistunut varsinais-suomalainen ja Lahden Taideinstituutin kasvatti. Kissamaalauksia! -näyttely on Karppisen toinen yksityisnäyttely Galleria Uudessa Kipinässä. Oman taiteellisen työskentelynsä lisäksi Karppinen toimii mm. Taide- ja kulttuuriosuuskunta Vasteen koulukerhojen taiteilija-ohjaajana sekä vastaa työhuonekollektiivi Painthousen Drink & Draw -piirustusiltojen järjestämisestä. Kirsi Karppinen on Taidemaalariliiton kokelasjäsen ja Lahden Taiteilijaseuran puheenjohtaja.

Kirsi Karppinen, Kissa1, öljyvari metallilevylle

 

Jemiina Halonen – Uncomfort zone

Kävelen eteisen halki matkalla vessaan. Maton alla ei olekaan lattia, vaan vettä, syvä mustana aaltoileva meri. Horjahdan epävakaalla pinnalla ja kaadun, aamulla on mustelmat polvissa. Kai se silti oli unta? En muista meninkö edes nukkumaan.

Pitkään jatkuva unettomuus synnyttää uuden ulottuvuuden, jossa varsinkin yksineläjä irtautuu todellisuudesta ja ympäröivästä yhteisöstä. Ulkopuolisuuden, elämästä irrallaan olon tunne, ja sekavat väsyneet aistit lisäävät epävarmuutta siitä mikä on totta ja mikä unta. Tästä myös fyysisesti kipeää tekevästä ulottuvuudesta syntyi Uncomfort zone. Sumuisten unikuvien hitaasti ja harkiten piirtämisessä on pyrkimys ottaa haltuun jotain hallitsematonta. Mindfulnessia hiilen ja paperin avulla.

 

https://jemiinaemilia.myportfolio.com/

Jemiina Halonen, Uncomfort zone I, hiili, akryyli, 97x68cm, 2017

 

Tarmo Valmela – Flowers

Valokuvanäyttely Flowers on Tarmo Valmelan (s.1964) järjestyksessään kahdestoista
yksityisnäyttely. Teokset on kuvattu vuosina 2013, 2016, 2017 ja 2018.

Teoksissa on yhdistetty kukkien muoto ja väriloisto ihmiskehon energiavirtaukseen ja
veistoksellisuuteen. Vaikka kehon liike on minimaalista, energiavirtaus voi olla
voimakasta. Teoksiin valitut kukat ovat väreiltään ja olemukseltaan kauniita ja
kiinnostavia.

Ajatus teoksista syntyi visuaalisesta mielikuvasta, joka ei päästänyt otteestaan. Valo,
muoto, väri ja virtaus. Näin syntyi Flowers.

Näyttelyä on tukenut Finnfoto – Suomen Valokuvajärjestöt ry.

Tarmo Valmela, Goutweed, 2017, ChromaLuxe Metal Print 70×100 cm