10.-28.1.2018 Kalle Laitinen, Sanni Saari, Paula Saari, Sara Ilveskorpi
7.1.2018
Kulma: Kalle Laitinen, Näytös
Abstraktia taidetta tunteiden syvyyksistä
Minua kiinnostaa paluu sisäisen kokemuksen malliin jossa tunteilla on merkittävin osuus, kanavoituen teknisen osaamisen ja reagoimiseen sattumanvaraisuuden kautta. Haluan ikään kuin pysäyttää ajan arkisen kiireen ja kaaoksen keskellä, keskittyen mielen omituisiin maisemiin. Maalausteni sisältönä on elämä, ihminen tunteineen sinänsä vastareaktiona kaupallisuudelle ja kyynisyydelle.
Kalle Laitinen (s. 1975) on kuvataiteilija joka on kiinnostunut henkisen kokemuksen ja tunteiden syvyyksien tuomisesta kankaalle abstraktin taiteen keinoin. Laitinen on koulutukseltaan kuvataiteilija (AMK) ja opiskellut kuvataiteita Tampereen ammattikorkeakoulussa, Lahden Muotoiluinstituutissa ja School Of Art Glasgowissa.
Kenno: Sanni Saari, Kutsuhuuto
Odottelen päivän hämärtymistä, mikä on minulle myöntävä lupa heittäytyä tun-temattoman vietäväksi. Kyseenalaisena päätöksenä kurottaudun ojentavaa kättä kohden, jotta voisin astua muutaman harha-askeleen pois tuntemaltani tieltä.
On kutkuttavaa leikkiä rajapinnoilla. Milloin tunne ottaa vallan ja vie mennessään. Siinä on jotain samanlaista vaaran viehätystä kun liikutellessa sormea tulenliekin lävitse. Seisoa mustan aukon reunalla ja kuikuilla sen sisälle. Hieman hivuttaa jal-kaa sitä kohden ja kurkottaa, jotta vain näkisi edes hieman syvemmälle.
Olen etsijä, joka valokuvaten jahtaa vastauksia. Tarkkailen alitajuisesti tavallisesta poikkeavia merkkejä, jotka ohjaavat sisäistämään ympärilläni olevaa maailmaa ja ennen kaikkea itseäni. Näen valokuvani sisäistä maailmaani tulkitsevina omaku-vina, jotka sattuman maustamina muodostuvat kaappauksiksi ohikiitävistä hetkis-tä. Etsin kuvia erityisesti niinä hetkinä kun näkökentän täyttämästä pimeästä ei erotu kuin pienimmät valon pilkahdukset.
Sanni Saari (s.1990 Rauma) luo tunnelmallisia, tummia ja melankolisia maailmoja valokuvillaan ja työskentelee ajan, paikan ja äänen muunnoksilla installaatioissaan. Hän käyttää yleensä kokeellisia lähestymistapoja työskentelyssään ja hyödyntää eri tekniikoiden rajoja. Teemat muodostuvat henkilökohtaisesta elämästä ja hän käsittelevät usein kuolevaisuutta, mielenterveyttä ja väliaikaisia hetkiä.
Pimeys on usein läsnä hänen teoksissaan ja niin vähäisillä väreillä on usein voi-makas syvyys. Saari on valmistunut kuvataiteilijaksi Tampereen ammattikorkea-koulusta 2017.
Kymi: Paula Saari, Spectrum Approach
Aikoinaan alkuperäinen mielemme oli lähellä tiedostamatonta mieltä, ja evoluution seurauksena tietoinen mieli eriytyi tiedostamattomasta. Samalla tavoin yksilön kehitys noudattaa lajin kehityksen kaavaa: lapsen kasvaessa aikuiseksi tietoinen ja tiedostamaton erkaantuvat toisistaan. Individuaatioprosessi on niiden menetetyn yhteyden uudelleenmuodostamista. (Jung 1991.)
Teos Spectrum Approach on ImageOn-nimisellä grafiikan valotustekniikalla toteutettu installaatio. Taiteilijan työskentelyn tavoitteena on ollut kehittää sattumanvaraisuuteen perustuva prosessi, jonka avulla hän muodostaisi yhteyden omaan tiedostamattomaansa. Antautuminen intuition johdateltavaksi on synnyttänyt kuvamaailman, joka muistuttaa mielikuvia orgaanisista elementeistä, luonnon muodostelmista ja aineen osasista. Kuvallinen ilmaisu muuttuu teoksen sisällä naturalistisesta illusoriseksi, ja väriajattelu yhdistää eri tasot osaksi samaa maailmaa. Teoksen sisällä katsoja siirtyy loputtomasti yksityisestä yleiseen ja mikrotasolta makrotasolle. Niin myös ihminen individuaatiossaan suuntaa koko ajan sisään ja ulospäin.
Luopumalla tietoisen suunnittelun asenteesta taiteilija lähestyy sitä perusolemusta, joka on aineen ja hengen taustalla. Oman alitajunnan kautta avautuu yhteys kollektiiviseen alitajuntaan, ja taiteellisen työskentelyn keinoin hän tavoittelee kokemusta kaiken ykseydestä. Samalla teos heijastelee ihmisen sisäisen ja ulkoisen maailman kaoottisuutta: ehkä elämän individuaatio ei olekaan yhden sisäisen itsensä toteuttamisen prosessi, vaan kerta toisensa jälkeen persoonan hajoamista osiin ja kokoamista uudelleen. Tavoitellessaan itseä ja eheyttä ihminen lähestyy ääretöntä koskaan sitä saavuttamatta.
Saari on vuonna 1991 syntynyt oululaislähtöinen taidegraafikko, joka on valmistunut kuvataiteilijaksi Saimaan Ammattikorkeakoulusta vuonna 2016. Hän asuu ja työskentelee Imatralla Etelä-Karjalassa.
Kirnu: Sara Ilveskorpi,Respiration
”Respiration näyttelyn installoidut teokset perustuvat kokemuksiini luonnon yli-voimaisuudesta. Me ihmiset emme pysty fotosynteesiin, mutta olemme sen tuot-tamasta energiasta täysin riippuvaisia. Silti olemme ajaneet itsemme lähelle glo-baalia ympäristötuhoa.” Sara Ilveskorpi
Kuvataiteilija Sara Ilveskorpi (s. 1970) asuu ja työskentelee Kemiönsaaressa Varsi-nais-Suomessa. Ilveskorvella on monialainen koulutus. Hän on opiskellut kuvatai-teen lisäksi valokuvausta, metalli- ja lasitekniikoita sekä puutarhurin ammattitut-kinnon. Sara Ilveskorpi työskentelee installaatioiden, videoteosten ja taidegrafiikan keinoin. Viime vuosina Sara Ilveskorpi on toiminut taiteilijana erilaisissa yhteisö-taiteellisissa projekteissa.