02.12.- 27.12.2015 Timo Jakola, Antti Nieminen, Ella Kettunen & Sirja Knaapi, Jaakko Lahti

Kulma: Timo Jakola, Lahti 110 maalauksia

Tämä näyttely on syntynyt silkasta rakkaudesta Lahtea kohtaan ja intohimo työtäni kohtaan on antanut voiman tehdä tällaisen määrän teoksia. Cezanne maalasi kymmeniä teoksia Aix-en-Provencen Saint Victoire- vuoresta, jona minä pidän Lahden Kariniemen harjua ja sitä olen puolestani minä maalannut useita eri versioita. Koskaan ei maisemaan kyllästy eikä uusia näkökulmia ole ollenkaan vaikea löytää.

En ole tänä juhlavuonna pelännyt tarttua vaikeisiin tai sanotaan työläisiin aiheisiin ja toisaalta olen saanut nyt erittäin hyvän syyn maalata joitain aiheita, joita olen aikonut tehdä jo vuosia. Mitään elämää suurempaa en tietenkään saa aikaan ja otan mielelläni harteilleni ”arkipäivämaalarin” tittelin. Jokapäiväistä elämää kaupungissa parempaa en kerta kaikkiaan tiedä, minulle glamouriksi riittää kunnon räntäsade tai kesäsateiden jälkeiset auringon heijastumat kadussa.

Kenno: Antti Nieminen, SEPPÄ- KULTASEPPÄ- KUVANVEISTÄJÄ

Olen työskennellyt taideseppänä vuodesta 2000 alkaen, ensin Lahdessa, sitten Järvenpäässä, vuodesta 2012 alkaen Taipalsaarella. ”Seppä, kultaseppä, kuvanveistäjä” -näyttely on taiteelliselle uralleni uusi alku – eteläkarjalaisella identiteetillä, uudessa pajassa tehdyillä teoksilla.

Näyttelyn teokset ovat syntyneet työntäyteisen vuoden aikana. Olen saanut toteuttaa merkittäviä tilaustöitä: Lappeenrannan uuden teatterirakennuksen massiiviset, taotut ovenvetimet ja ”peltipoliisi” – veistoksen kiertoliittymään Lappeenrannan keskustaan. Lisäksi minulta tilattiin veistos Lappeenrannan Vapaudenaukiolle: veistos paljastetaan keväällä 2016.

Näyttelyn teokset linkittyvät näiden tilaustöiden syntyprosesseihin. ”Teatteri” – sarjan teokset toistavat teatterin kahvojen muotoja. Muut veistokset ovat syntyneet tilaustöitä suunniteltaessa tai niiden inspiroimana.

Kenno: Ella Kettunen & Sirja Knaapi, Mummot/Grannies, korutaidetta ja grafiikkaa

Ella Kettusen ja Sirja Knaapin yhteisnäyttelyn teemana on isoäidit. Teosten lähtökohtana on ollut molemmilla taiteilijoilla mielikuvat isoäitiydestä ja sukupolvien välisestä kommunikaatiosta. Näyttely on lämminhenkinen ja perinteistä isoäiti-kuvastoa uudella tavalla lähestyvä. Vaikka koru ja grafiikka näennäisesti eroavat toisistaan, teoksia yhdistää teeman lisäksi suurimmassa osassa töitä materiaalina oleva puu.

Ella Kettunen on tuore kuvataiteilija, joka asuu ja toimii Lappeenrannassa. Hänen teosten päämateriaalina on puu ja etenkin puuviilut. Teokset ovat enimmäkseen intarsian ja grafiikan eri tekniikoiden yhdistelmiä, mutta näyttelyssä on esillä myös tekstiiliteoksia.

Sirja Knaapi on uransa alkuvaiheessa oleva korutaiteilija. Sirja asuu ja työskentelee Lappeenrannassa ja on aloittanut työskentelyn vuonna 2008. Päämateriaalina teoksissaan hän käyttää puuta sen eri muodoissa.

Kirnu: Jaakko Lahti, Ykseys

Näyttely koostuu reliefeistä, keramiikasta, piirustuksista ja eri tekniikoin toteutetuista veistoksista.

Näyttelyssä on mukana mm. pienoisveistoksia, jotka käsittelevät yksinäisyyttä. Yhteiskunnallisen osallistumisen välineet voivat joskus olla kadoksissa, oli syitä siihen sitten fyysiset, sosiaaliset, tai taloudelliset ongelmat ja puutteet. Kaikki olemme kuitenkin eläessämme yhteydessä mitä erilaisenpiin asioihin, mistä juontuneekin näyttelynpositiivisvivahteinen nimi.

Näyttelyssä olevat abstraktimmat teokset lähentyvät 1900-luvun koristetaiteita yksinkertaisineen toistuvine, mutta epäsymmetrisin kuvioineen. Kodin tekstiilit ovat innoittaneet taiteilijan työstämään reliefejä pöytälevyistä. Taiteilija pohtii teosten kautta kodin tematiikkaa, kuin vastavoimana, mitkä asiat saavat ihmisen tuntemaan olonsa kotoisaksi, kun kehitys kehittyy ja asiat ja esineet muuttavat alituisesti muotoaan.

Jaakko Lahti on valmistunut kuvataiteilijaksi 2014 Saimaan ammattikorkeakoulusta ja asuu, sekä työskentelee tällä hetkellä Lappeenrannassa.