AJANKOHTAISTA24.2.–14.3.2021 Arto Kettunen / Onni Takkinen / Laura Pajunen / Noora Ojanperä

Arto Kettunen – Elina

Näyttelyn nimi Elina viittaa puolisooni Elinaan, jota olen käyttänyt maalausteni mallina. Minulle oli tärkeää valita maalausten malliksi itselleni läheinen henkilö. Halusin kuvata maalauksissani nuoren naisen arkea. Aloitin maalaussarjan tekemisen noin kaksi vuotta sitten, vähän sen jälkeen, kun tapasin Elinan ensimmäistä kertaa.

Teosteni lähtökohtana on ollut itse ottamat valokuvat, mutta maalausprosessin edetessä olen etsinyt referenssimateriaalia myös muista lähteistä. Maalausteni valmistuminen kestää yleensä useita kuukausia, jopa vuosia. Suurin osa tästä ajasta ei ole aktiivista maalaamista, vaan teoksen työstäminen on enemmän katsomista. Katson teosta, ja yritän saada kaikki sommitelman osa-alueet toimimaan harmoniassa keskenään. Tässä kohtaa prosessi on haastavinta, ja työskentelyyn liittyy paljon kokeilua ja uudelleen maalaamista. Viimein kaikki alkaa kuitenkin toimia maalauksessa, ja olen kokonaisuuteen tyytyväinen – silloin maalaus on valmis.

– Arto Kettunen

Arto Kettunen (s. 1987) on helsinkiläinen kuvataiteilija. Hän on valmistunut kuvataiteilijaksi Saimaan ammattikorkeakoulusta vuonna 2016. Valmistumisen jälkeen Kettunen on osallistunut useisiin ryhmä- ja yksityisnäyttelyihin eri puolilla Suomea. Hänen teoksiaan on useissa kokoelmissa, muun muassa Valtion taidekokoelmissa.

Arto Kettunen, Wonder Woman 2020, 160 x 140 cm

Onni Takkinen – Sidottu/Tied Up

Onni Takkisen näyttely Sidottu/Tied Up, käsittelee taiteilijan omaa tunnemaailmaa ja taiteen tekemisen prosessia. Näyttely koostuu piirroksista, jotka on toteutettu hiilellä kankaalle ja paperille. Osa teoksista on piirustusperformanssien tulosta ja osa ekspressiivisiä maisemia.

Performanssien kautta toteutuneet piirrokset, ovat syntyneet halusta tutkia omien aistien toimintaa ja intuitiota. Sitomalla silmät ja kädet, piirtämisestä on tehty tarkoituksella hankalaa ja kömpelöä. Maisemapiirrokset ovat perinteisempiä hiilipiirroksia, hallittuja ekspressiivisiä kokonaisuuksia. Prosessien kautta on syntynyt erilaisia, mutta toisiaan tukevia maailmoja.

Onni Takkinen on Tampereella asuva kuvataiteilija, joka on valmistunut Saimaan ammattikorkeakoulusta 2018. Takkinen työskentelee monipuolisesti taiteen kentällä: maalausta, piirustusta, video- ja äänitaidetta, ja performansseja.

Takkisen teokset ovat ekspressiivisiä, eli ne käsittelevät hänen omia tunteitaan, joihin vaikuttaa ympäröivä todellisuus, kuten luonto ja ihmisen muokkaama kaupunkiympäristö, ja ihminen itse.

Onni Takkinen, Piirustusperformanssi (silmät ja kädet sidottuna), 2019, hiili kankaalle 140 x 170 cm

Laura Pajunen – Kipuestetiikka

Kivulla on oma narratiivinsa – jokainen vaihe piinaa omanlaisilla oireilla ja seurauksilla. Ne eivät rajoitu vain kehollisiin kokemuksiin, vaan laittaa ennakoimaan elämää ja pysäyttämään normaalin arjen – milloin sitä joutuu muuttamaan askellusta ettei takaraivossa tärähdä, istumaan pilkkopimeässä kuumassa suihkussa, painamaan sormia silmäkuoppien sisäkulmiin tai viettämään kipua seuraavan päivän epämääräisen olon sumussa. 

Kipuestetiikka -näyttely käsittelee kivun kokemisen ja ilmentymisen teemoja. Taiteilija Laura Pajunen on kärsinyt migreenistä lapsesta asti ja elää kroonisen päänsäryn kanssa. Näyttely on omakohtainen, visuaalinen ulostulo kivun kokemisesta, sen kanssa elämisestä sekä sen liittämisestä identiteetin jatkeeksi.

Taidemaalarina Pajunen pyrkii kuvaamaan kipua ja kivun narratiivia poikkeuksellisen seesteisellä otteella, pyrkien harmoniseen ja jopa rauhoittavaan teoskokonaisuuteen.

Laura Pajunen (1992) on Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta keväällä 2019. Lisäksi hän on suorittanut sarjakuvailmaisun ja animaation sivuaineet. Valmistumisensa jälkeen Pajunen on työskennellyt viimeiset puolitoista vuotta pääsääntöisesti öljyvärimaalaamisen parissa ja maalaa isoja, figuratiivisia teoksia. Teosten ilmaisuvoima syntyy tiiviistä rajauksista sekä tunneilmaisua korostavista, kokeellisista värimaailmoista. Pajunen on myynyt teoksia yksityiskokoelmiin ja osallistunut useaan ryhmänäyttelyyn. Ensimmäiset soolonäyttelyt ovatkin vasta tulossa pitkin vuosia 2021-2022. 

Laura Pajunen, Missä tuntuu, 2021, öljy kankaalle, 70 x 55 cm

Noora Ojanperä – I like danger – Ihastumisesta vaaran tunteeseen

Noora Ojanperän teos I like danger (IV) on jatkuvassa prosessissa oleva mediakollaasi, jonka lähtökohtana on kokemus hallinnan menettämisestä. 

Ojanperä työskentelee autofiktiivisen materiaalin, kuten videoiden, tekstipätkien sekä ääniraitojen parissa sattumaa hyödyntäen. Prosessin aikana muodot, rytmit sekä rakenteet rikkoutuvat luoden tilaa jollekin uudelle ja epäselvälle. 

I like danger (IV) on jatkoa online-teokselle, joka löytyy osoitteesta www.ilikedanger.fi

Noora Ojanperä (s.1993) on Helsingissä asuva kuvataiteilija. Hän työskentelee prosessinomaisesti useiden medioiden, kuten äänen, tekstin, valokuvan sekä liikkuvan kuvan parissa. Teoksissa toistuvat vaikeasti selitettävät järjestykset ja kokemukset intensiivisistä tunteista. Ojanperä on valmistunut kuvataiteilijaksi Turun AMK:n Taideakatemiasta vuonna 2020

Noora Ojanperä, I like danger, 2020, ruutukaappaus videosta
Uusi Kipinä ja Päijät-Hämeen tiukentuneet koronarajoitukset

Päijät-Hämeessä rajoitetaan tilapäisesti yleisötilaisuuksia. Rajoituksista on päättänyt alueellinen koronayhteistyöryhmä. Rajoitukset astuivat voimaan 25.11. ja jatkuvat 14.12.2020 saakka.

Galleria Uuden Kipinän näyttelyt

Rajoitukset vaikuttavat myös Galleria Uuden Kipinän näyttelyihin. Rajoitukset saattavat vaikuttaa myös seuraavien näyttelyiden avajaisiin. Seuraamme tilannetta ja tiedotamme asiasta lähempänä. Seuraavien avajaisten ajankohta on ti 15.12.2020.

Varaudumme rajoituksiin seuraavasti:

– Uuden Kipinän tiloihin otetaan kerrallaan maksimissaan 10 ihmistä (henkilökunta mukaan lukien).

– Tiloissa on vahva maskisuositus.

– Käytä käsidesiä välittömästi tullessasi tilaan ja lähtiessäsi. Löydät käsidesit ovien välittömästä läheisyydestä.

– Tiloissa on pidettävä mahdollisuuksien mukaan turvaväli.

– Älä saavu kipeänä paikalle.

–  Älä yski muita päin, yski kyynärtaipeeseen.

– Suosi korttimaksua/lähimaksua.

Kiitos, kun teet yhteistyötä kanssamme!

Kipinä-tiimi ✨

1.-19.7.2020 8-ryhmä, Pirkko Mäkelä-Haapalinna, Karoliina Korvuo, Tatu Heinämäki

8-ryhmä – Luonnollista ja elämää

Anne Hakala, Marja-Liisa Jokitalo, Sirpa Lappalainen, Satu Loukkola, Eija Piironen, Tiina Salmi, Merja Vainio

Olemme seitsemän hengen ryhmä ammattilaisia naistaiteilijoita. Olemme toimineet laajasti taiteen kentällä yhdessä ja erikseen. Kaikilla on jo pitkä ura takana ja olemme esiintyneet yhdessä eri yhdistelminä. Edellinen koko ryhmän yhteinen näyttelymme oli v. 2001 Maila Talvio salongissa Hartolassa. Ryhmän nimeksi vakiintui alkuperäisen kahdeksan hengen kokoonpanon mukaan 8-ryhmä, jonka ensimmäinen ryhmänäyttely oli 25- vuotta sitten Galleria Allinnassa Riihimäellä vuonna 1995.
Galleria Uuden Kipinän näyttely koostuu maalauksista, grafiikasta ja tekstiiliteoksesta. Näyttelyteema rakentuu pääosin ympäristön havainnointiin perustuviin luontokokemuksiin.

Pirkko Mäkelä-Haapalinna – Jonain toisena aikana

Olen työstänyt muutaman viime vuoden ajan teoksissani ihmisen ja luonnon olemuksellista haurautta ja hetkellisyyttä. Minuun on tehnyt lähtemättömän vaikutuksen filosofi Martha Nussbaumin ajatus: “Ihmisyys perustuu olemukseen, joka on enemmänkin kasvin kaltainen kuin jalokivi; jotain haurasta, kuitenkin siten, että sen erityinen kauneus on erottamatonta sen hauraudesta.” Tämä ajatus on jollain tasolla ohjannut työskentelyäni tekniikasta riippumatta. Koen merkityksellisinä myös ajan ja muistojen kerroksellisuuden perheiden ja sukupolvien yhteisissä paikoissa. Teosteni kautta etsin visuaalista ilmaisua tälle ajan ja paikan dualismille.

Pirkko Mäkelä-Haapalinna, Jonain toisena aikana, 2020, pastellimaalaus, 50×70 cm

Karoliina Korvuo – Kirjoitan näyttelyn nimen

Asetettuani tietoisuusharjoittelun taiteellisen työni keskiöön neljä vuotta sitten olen nyt tullut pisteeseen, jossa ohjaan itseäni rutiininomaiseen piirustus-, liike- ja muovailuharjoitteluun seuraavan lauseen avulla:

Katso, mitä tapahtuu.

Kuluvan kevään aikana olen työskennellessäni pohtinut aktiivisuutta ja passiivisuutta, näiden käsitteiden epämääräisyyttä sekä niihin liittyviä arvotuksia.

Jos minä olen tapahtumien tarkkailija, niin kuka tai mikä on se, joka liikuttaa tätä kättä, piirtää tämän piirustuksen, kirjoittaa näyttelyn nimen? Kuka toimii, kuka seuraa sivusta?

Karoliina Korvuo on Kainuusta Pohjois-Savon kautta kuin ihmeen kaupalla Satakuntaan päätynyt tanssitaustainen esine-esitystaiteilija. Valmistuttuaan Kankaanpään taidekoulusta kesällä 2018 on hän oman taiteellisen työskentelynsä ohessa ottanut osaa mm. Porilaisen NYTE Ry:n sekä Kokemäen Korkeaojalla toimivan kulttuurikollektiivi Kukoistuksen toimintaan. Porin kaupunki sekä SKR Satakunnan rahasto ovat tukeneet häntä tämän näyttelyn valmistamisessa.

Karoliina Korvuo, yksityiskohta installaatiosta Elintilan valtaaminen (2020), videodokumentaatio, 4,34min. Kuvakaappaus.

Tatu Heinämäki – Celestial Bodies

Tatu Heinämäen peliteos Celestial Bodies esittäytyy Galleria Uudessa Kipinässä. Installaation muodon ottanut peli kutsuu kokijan näkemään unta auringosta, planeetoista ja valoa hehkuvista tähdistöistä.

Celestial Bodies on yhteenkietouma totta ja kuvitelmaa, uni jonka kulun kokija saa päätettäväkseen. Se on kokoelma oudolla tavalla tuttuja näkyjä, hallusinaatio joka ei välttämättä ikinä pääty.

Pelitutkimuksessa tunnetaan termi taikuuden piiri. Se on tila jossa arkitodellisuutemme säännöt eivät päde, paikka jossa uudet todellisuudet saavat mahdollisuuden tulla esiin. Siellä pääsy toiseen maailmaan aukeaa.

Tatu Heinämäki on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka työskentelee monialaisesti liikkeen, valon ja äänen parissa. Heinämäki on kiinnostunut pelien tavasta rakentaa maailmaa ja niiden mahdollisuudesta järjestää todellisuuttamme uudelleen.

Tatu Heinämäki, Celestial Bodies, videopeli, 2020, kesto: 7 min / ∞

Arkisto