8.–25.4.2021 Johanna Sipilä / Veera Nivalainen / Minja Laakso / Heli Mäki
6.4.2021
Johanna Sipilä – I Wanna Be Like You
”Näyttelyni pohtii maalauksen keinoin ihmisen identiteettiä, eläinten ja ihmisten välistä erontekoa, sekä nokkimisjärjestyksiä. Aiheen pohdinta johti intuitiiviseen omakuvien ja apinoiden vuorottaiseen maalaamiseen.
Kun näyttelyni Uudessa Kipinässä siirtyi koronapandemian takia viime keväältä vuodella eteenpäin, tuntui etten voi enää toteuttaa sitä samanlaisena, kuin vuosi sitten olin suunnitellut. Silloin aiheena oli omakuvat abstraktien luontomaalausten ympäröiminä. Olin aloittanut maalausten kautta pohdinnan ei-ihmiskeskeisestä näkökulmasta, luonnon itseisarvosta ja itsestäni pienenä osana luontoa.
Maalatessa on mahdollista eläytyä kokonaisvaltaisesti ja intuitiivisesti aiheeseen kuin aiheeseen, tekniikka on hidas ja fyysiseen tapahtumaan sisältyy paljon kontemplaatiota ja kokeilua. Kuluneen vuoden aikana luonnon, eläinten ja erilaisten ympäristöjen valtava merkitys elämässäni on korostunut. Päätin jatkaa kokeiluja ihmiskeskeisen näkökulman rikkomisesta maalauksen keinoin. Yksinkertaistin aiheen toteutuksen näyttelyä varten lopulta niin, että maalasin vuorotellen omakuvia peilin kautta ja apinoita itse ottamieni valokuvien perusteella. Apinoiden katseeseen, olemukseen ja läsnäoloon alkoi tulla samoja sävyjä kuin omakuviin, ne alkoivat kietoutua toisiinsa. Sitten päätinkin yhdistää omat ja apinoiden piirteet hämmentäväksi hybridiksi. Mitä eroa ja mitä samaa meissä on? Mitä kadehdimme toisiltamme? Ihminen on ainoa eläin, joka haluaa olla irrallaan luonnosta. Mitä kaikkea se oikein tarkoittaa?”
Johanna Sipilä on helsinkiläinen kuvataiteilija. Hän valmistui Kuvataideakatemiasta maisteriksi vuonna 2007 ja opiskeli sitä ennen Vapaassa taidekoulussa, tällä hetkellä hän suorittaa kuvataidekasvatuksen maisteriopintoja Aalto-yliopistossa. Sipilä on työskennellyt viimeiset 6 vuotta Harakan saarella Helsingissä. Sipilän työskentely on fyysistä ja intensiivistä, maalauksissa on voimaa ja vahva tunnelataus. Hän on tehnyt maalausten lisäksi mm. maalausvideoita, piirroksia, installaatioita, performansseja ja konserttien lavavisuaaleja.
http://www.johannasipila.com/
https://www.instagram.com/jojohannasipila/
Veera Nivalainen – Honey, milk and Eggs
Lahden valokuvataide ry:n kutsunäyttely
Honey, Milk and Eggs on valokuvallinen kokonaisuus, joka pyrkii hahmottelemaan kehoa pehmeänä, nestemäisenä, reagoivana, jopa abjektina, mutta ennen kaikkea informatiivisena materiaalisena kehyksenä. Kirjassa When Species Meet tutkija Donna Haraway kysyy, mitä hän koskettaa, kun koskettaa koiraa? Haraway huomauttaa, että ihmisen geeneistä vain noin 10 % on ihmisen geeniperimää ja loput bakteereita, sieniä ja alkueliöitä. Olen käsitellyt samankaltaisia ajatuksia; mitä todella kosketan, kun kosketan kananmunaa? Mitä eroa meillä on? Ainakin meillä on paljon yhteistä; nainen, eläin ja luonto kantavat jaettua alistamisen ja hyväksikäytön historiaa.
Olen työskennellyt valokuvan, skannografien ja videon kanssa käyttäen orgaanisia, pääasiallisesti eläinperäisiä materiaaleja, sekä omaa ihoani. Työtä on ohjannut kiinnostus valokuvan materiaalisiin mahdollisuuksiin sekä pin- taan kehon interaktiivismpana osana. Tarkastelen olemassaoloa ihmisenä, naisena ja eläimenä, sekä kuvaa haptisena ja utopistisena fantasiana; paikkana, joka uudelleenmäärittää tapaa katsoa, tuntea ja ajatella.
Minja Laakso – Tiikeritien huumaa
Lahtelaislähtöisen kuvataiteilija Minja Karoliina Laakson (s.1988) näyttely “Tiikeritien Huumaa” on hänen ensimmäinen yksityisnäyttelynsä Lahdessa. Näyttely koostuu pääosin isoista öljyvärimaalauksista kankaalle, sekä pienemmistä öljyväri ja vahaliitu teoksista.
Tiikeritien Huumaa -näyttelyn maalausaiheet ovat tarinallisia ja luovat keskenään värikkään kokonaisuuden. Laakson maalausprosessin intuitiivisuus on antanut hänelle vapauden luoda alun uudelle myyttiselle tarinalle, joka syntyy munasta ja jatkuu Tiikeritienä maailmojen ääriin. Suoraan kankaalle maalatut isommat teokset rikkovat perinteisen taulun formaattia ja tuovat esille maalauksen uusia muotoja.
Laakso valmistui kuvataiteilijaksi LAB-ammattikorkeakoulusta vuonna 2020. Tällä hetkellä hän asuu, sekä työskentelee Helsingissä.
Heli Mäki – Konmari – Puhdistus
Heli Mäki on kuvanveistäjä ja installaatiotaiteilija, joka työstää vaihtelevista materiaaleista tilateoksia. Aihemaailma käsittää ihmisen elämänhistorian pysäyttäviä hetkiä, sekä yhteiskunnallisia ilmiöitä joita hän työstää teoksiksi. Oppiminen ja oivaltaminen teostyöskentelyn kautta on olennainen osa Mäen teoksien syntyprosessia ja hänen oma elämänhistoria tuo henkilökohtaisen näkökulman lopulliseen teokseen ja kirjalliseen materiaaliin.
Tilateokseni taustalla on ajanjakso, joka pakotti minut pysähtymään menneisyyden äärelle ja käsittelemään hankalaa fyysisen ja henkisen luopumisen aihetta. Läheisen ihmisen kuoleman jälkeen on tarve ja käsitellä mennyttä yhteistä aikaa ja elämänhistoriaa. Omaisena keräät lajittelet, peset, siivoat ja hävität konkreettiset tavarat ja tekstiilit. Puhdistat muistosi ja luot uudet. Työn äärellä on aikaa kohdata ja käsitellä ajatuksiaan vuosien takaa. Hämmennys ja helpotus vuorottelevat, jaksanko kohdata kaiken.
Cleansing Day
She is famous for her trousseau
bedsheets with lace and beautifully marked linen.
Mangled stiff and smooth
rolled and stacked in piles and streight lines.
She likes to wring laundry
sheets, towels, tablecloth…
even her husbands cotton handkerchief.
All wrinkle-free.
I wring her sheets ‒
which used to be white,
smooth
and shiny
They all have a heavy stiff coating of grime,
ingrained dirt.
It sticks to fingers.
Human dough.
Piece of her life.