27.2.-17.3.19 Maija Vanhatapio, Kaisa Sirén, Carla Lundell, Janne Lehto, Merja Simberg

Maija Vanhatapio ja Kaisa Sirén – Ensamble

Maija Vanhatapio ja Kaisa Sirén käsittelevät pohjoisen maisemia maalauksin ja valokuvin. Molempia yhdistää rakkaus luontoon. Vanhatapio on Kajaanissa asuva ja työskentelevä kuvataitelija ja graafikko, Oulun taitelijaseura 63:n jäsen. Rovaniemeläinen Sirén on laajasti maailmalla liikkunut lehtikuvaaja ja taidevalokuvaaja.

Kaisa Sirén kertoo:  Koska päivätyöni lehtikuvaajana on vahvasti dokumentoivaa ja esittävää, niin on vapauttavaa etsiä vapaa-ajan kuvaamisessa jotain aivan toisesta ääripäästä. Käsittelen teoksissani omia sisäisiä tunteitani ja etsin niille vastaavan mielenmaiseman luonnosta. Näkymät on valokuvattu abstrahoiden ja kunkin maiseman värimaailmaa korostaen. Maalauksellisen tekniikan ansiosta kuvissa tiivistyy oleellinen värin ja muotojen aikaansaama tunnelma ja konkretia katoaa. Kun tekniikan ansiosta jätetään taakse perinteinen ja konventionaalinen käsite ”valokuvan tarkka”, voi katsojakin syventyä valokuvaa katsellessa omaan sisäiseen tunnemaisemaansa.

Olen valonnäkijä. Kun herään aamulla, minulla on selvä visio sen päivän väristä. Pyrin vangitsemaan kaamoksen pakkasten kirpeät sävyt ja keskiyön auringon lempeän loiston maalauksellisiksi muistoiksi maisemasta jonka näin. Näkymä muuntautuu kameralla maalatessa unien kuviksi, jotka tuovat mielenrauhaa ja ajattomuudentuntua.Tavoittelen jotain taianomaista jonka pääosassa on väri.

Teokset on tulostettu suoraan 3mm paksuiselle alumiinidiboni-levylle.

Maija Vanhatapio: Näyttelyn teokset ovat matkoja kaupungin ja erämaan maisemiin. Ne ovat luonnossa liikkujan kokemuksia rakennetusta ympäristöstä, metsästä, veden ääreltä tai tunturin laelta värien, muotojen ja valon vuoropuheluina –  ihmisen ympäristön moni-ilmeisiä ja moniaistisia tunnelmia.

Maalauksillani ei ole paikannettavaa lähdettä; ne ovat muistojen mosaiikkia ja luontokokemuksen vapauttavaa, pohjoista voimaa. Teosten avulla haluan tuoda esiin syvää kosketustani luontoon ja korostaa koskemattoman luonnon säilyttämisen välttämättömyyttä nykyisten uhkakuvien alla. Poimin välähdyksiä näkemästäni ja luon teokseni ekspressionistisesta ilmaisusta impressionismiin tai väripintojen abstraktioon.

Mediana on akryyli, öljy tai niiden yhdistelmä ja sekatekniikka. Teokset ovat syntyneet tämän ja viime vuoden aikana.

www.kaisasiren.fi
@kaisasirenphotography
www.facebook.com/valokuvaajakaisasiren

http://maijavanhatapio.fi
@maijavan

Kaisa Sirén, Intohimo, valokuva alumiinilevylle, 60x90cm, 2018

 

Maija Vanhatapio, Passio, akryyli kankaalle, 110x80cm, 2018

Carla Lundell – Undomesticated Gentleness

Maalaan eräänlaisia vastakkaispareja: kesyttömyyttä mutta pehmeyttä, toisaalta leikkisyyttä ja vakavamielisyyttä sekä hengitystä ja kosketusta. En tiedä, ovatko ne aina yhdistettävissä, mutta maalaan kohti tällaista tilaa. Kohti sallivaa ja laajenevaa tilaa.

Tutkin kosketusta ja sekä omaa että muiden kohtelua. Kyse on ihmisten välisestä kosketuksesta ja toisen kohtelusta mutta myös ihmisen kosketuksesta ja kohtelusta itseään kohtaan. Uskalluksesta olla ja uskalluksesta luoda omaa tilaa.

Samalla konkreettinen kosketus maalausprosessissa, pensselin vauhti tai kynän vastus, on alkanut tuntua yhä merkityksellisemmältä. Materiaalien pinnat kiehtovat; paperin sileys, japaninpaperin puolipeittävyys kankaan päälle liimattuna. Niistä syntyy erilaisia mahdollisuuksia.

Onko tässä liikaa? Mahdollisesti, mutta kun ei voi kuin tutkia.

www.carlalundell.com

Carla Lundell, Inwardly, akryyli ja liitu kankaalle, 100×80 cm, 2018

Janne Lehto – Valokuvia

Valokuvanäyttelyitä Lahdessa, Jyväskylässä, Pornaisissa

Näyttely koostuu kahdesta kokonaisuudesta.

Tekniikka: Digikamera.

 

Matka kertomus, mopo reissulta etelä Eurooppaan

Kuvat on toteutettu: Duatone tekniikalla, Kuvat ovat lähinnä muotokuvia.

Retki alkoi Turusta, ja sieltä Ruotsin kautta Eurooppaan. Mutta matkalla aina tapahtuu, eka ongelma Klippanissa – mopo hajosi. Paikkakunnaalla oli yksi mopo korjaamo. Sitten vain Leirintä alueelle telttailemaan ja seuraavana päivänä mopo korjausta. Korjaamon ystävällinen tosi motoristi korjasi mopon, ja kun kysyin, että mitä maksaa – sain vastauksen: ”ei ole tapana ottaa matkalaisilta veloitusta työstä”. Ei tarvinnut miettiä, mihin lähettää joulukortin seuraavana Jouluna. Seuraava pidempi pysähdys Berliinissä, sieltä matka jatkui Prahaan. Prahassa kolme päivää turisti meininkiä. Ja sieltä kotiin Rostockin kautta, suoraan laivalla Hankoon. Missä matka sai murheellisen päätöksen, satamassa puhelin soi ja tuli tieto että eno on kuollut. En pystynyt ajamaan, mutta tullista tuli kaksi kivaa hemmoa, ja kysy että onko jotain ongelmaa, selitin tilanteen ja toinen ajoi mopon lähimmälle leirintä alueelle ja toi vei meidät autolla samaan paikkaan ……………

 

Muotokuvia oman alansa taitajista

Toinen kokonaisuus on kuvattu lähestulkoon kokonaan viimevuoden aikana muotokuvia oman alansa taitajista, lähinnä muusikoita. Uusimmat kuvat on kuvattu ravintola Virastossa, Ismo Haaviston järjestämissä Roots Thursday – tapahtumissa. Kiitos Ismolle kun mahdollisti ulkomaisten ja kotimaisten huippu blues muusikoiden kuvaamisen ennen keikkaa ja sen aikana. Kuvaaminen sisätiloissa oli haastavaa, koska kuvaus kalustoni on vuodelta yksi ja kaksi. Ulkomaisista muusikoista jäi mieleen Howard Wishman. Todella vaatimaton herrasmies, ja pitkän linjan blues muusikko ja hänestä on ollut juttua esim. The New York Times etusivulla. Hän tykkäsi yhdestä kuvasta sen verran että laittoi sen jopa F.B. – sivunsa profiilikuvaksikin.

 

https://www.facebook.com/Janne.Lehto.taiteilija/

Janne Lehto

Merja Simberg – Washed Ashore

Tämä näyttely on yksi kolmesta yksityisnäyttelystäni tänä keväänä, jossa olen käsitellyt suhdettani vanhoihin elokuviin ja musiikkiin. Olen pohtinut mikä niissä on ollut niin merkityksellistä että palaan niihin vieläkin.

Työskentelen akryyliväreillä ja värillisillä musteilla. Työskentelemisessä maalausprosessi  -sen sattumanvaraisuus ja fyysisyys sekä väri ovat keskeisimpiä asioita minulle. Tutkin värin materiaalisuutta ja ominaisuuksia maalaamisen aikana, mietin ja analysoin tekemääni; maalaan ja peitän osia ja jatkan joskus niin kauan että yksi maalaus saattaa pitää sisällään monta muutakin maalausta. Rakastan isolle kankaalle maalaamista, ja lattialla on yleensä työn alla useita teoksia samanaikaisesti.

Olen valmistunut Vapaasta taidekoulusta vuonna 2010 ja asun sekä työskentelen Helsingissä ja Hangossa.

www.merjasimberg.com

Merja Simberg, She is loosing it theme Revolutionary Road, muste ja akryyli kankaalle, 100X90 cm, 2017