24.2.–14.3.2021 Arto Kettunen / Onni Takkinen / Laura Pajunen / Noora Ojanperä

Arto Kettunen – Elina

Näyttelyn nimi Elina viittaa puolisooni Elinaan, jota olen käyttänyt maalausteni mallina. Minulle oli tärkeää valita maalausten malliksi itselleni läheinen henkilö. Halusin kuvata maalauksissani nuoren naisen arkea. Aloitin maalaussarjan tekemisen noin kaksi vuotta sitten, vähän sen jälkeen, kun tapasin Elinan ensimmäistä kertaa.

Teosteni lähtökohtana on ollut itse ottamat valokuvat, mutta maalausprosessin edetessä olen etsinyt referenssimateriaalia myös muista lähteistä. Maalausteni valmistuminen kestää yleensä useita kuukausia, jopa vuosia. Suurin osa tästä ajasta ei ole aktiivista maalaamista, vaan teoksen työstäminen on enemmän katsomista. Katson teosta, ja yritän saada kaikki sommitelman osa-alueet toimimaan harmoniassa keskenään. Tässä kohtaa prosessi on haastavinta, ja työskentelyyn liittyy paljon kokeilua ja uudelleen maalaamista. Viimein kaikki alkaa kuitenkin toimia maalauksessa, ja olen kokonaisuuteen tyytyväinen – silloin maalaus on valmis.

– Arto Kettunen

Arto Kettunen (s. 1987) on helsinkiläinen kuvataiteilija. Hän on valmistunut kuvataiteilijaksi Saimaan ammattikorkeakoulusta vuonna 2016. Valmistumisen jälkeen Kettunen on osallistunut useisiin ryhmä- ja yksityisnäyttelyihin eri puolilla Suomea. Hänen teoksiaan on useissa kokoelmissa, muun muassa Valtion taidekokoelmissa.

Arto Kettunen, Wonder Woman 2020, 160 x 140 cm

Onni Takkinen – Sidottu/Tied Up

Onni Takkisen näyttely Sidottu/Tied Up, käsittelee taiteilijan omaa tunnemaailmaa ja taiteen tekemisen prosessia. Näyttely koostuu piirroksista, jotka on toteutettu hiilellä kankaalle ja paperille. Osa teoksista on piirustusperformanssien tulosta ja osa ekspressiivisiä maisemia.

Performanssien kautta toteutuneet piirrokset, ovat syntyneet halusta tutkia omien aistien toimintaa ja intuitiota. Sitomalla silmät ja kädet, piirtämisestä on tehty tarkoituksella hankalaa ja kömpelöä. Maisemapiirrokset ovat perinteisempiä hiilipiirroksia, hallittuja ekspressiivisiä kokonaisuuksia. Prosessien kautta on syntynyt erilaisia, mutta toisiaan tukevia maailmoja.

Onni Takkinen on Tampereella asuva kuvataiteilija, joka on valmistunut Saimaan ammattikorkeakoulusta 2018. Takkinen työskentelee monipuolisesti taiteen kentällä: maalausta, piirustusta, video- ja äänitaidetta, ja performansseja.

Takkisen teokset ovat ekspressiivisiä, eli ne käsittelevät hänen omia tunteitaan, joihin vaikuttaa ympäröivä todellisuus, kuten luonto ja ihmisen muokkaama kaupunkiympäristö, ja ihminen itse.

Onni Takkinen, Piirustusperformanssi (silmät ja kädet sidottuna), 2019, hiili kankaalle 140 x 170 cm

Laura Pajunen – Kipuestetiikka

Kivulla on oma narratiivinsa – jokainen vaihe piinaa omanlaisilla oireilla ja seurauksilla. Ne eivät rajoitu vain kehollisiin kokemuksiin, vaan laittaa ennakoimaan elämää ja pysäyttämään normaalin arjen – milloin sitä joutuu muuttamaan askellusta ettei takaraivossa tärähdä, istumaan pilkkopimeässä kuumassa suihkussa, painamaan sormia silmäkuoppien sisäkulmiin tai viettämään kipua seuraavan päivän epämääräisen olon sumussa. 

Kipuestetiikka -näyttely käsittelee kivun kokemisen ja ilmentymisen teemoja. Taiteilija Laura Pajunen on kärsinyt migreenistä lapsesta asti ja elää kroonisen päänsäryn kanssa. Näyttely on omakohtainen, visuaalinen ulostulo kivun kokemisesta, sen kanssa elämisestä sekä sen liittämisestä identiteetin jatkeeksi.

Taidemaalarina Pajunen pyrkii kuvaamaan kipua ja kivun narratiivia poikkeuksellisen seesteisellä otteella, pyrkien harmoniseen ja jopa rauhoittavaan teoskokonaisuuteen.

Laura Pajunen (1992) on Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta keväällä 2019. Lisäksi hän on suorittanut sarjakuvailmaisun ja animaation sivuaineet. Valmistumisensa jälkeen Pajunen on työskennellyt viimeiset puolitoista vuotta pääsääntöisesti öljyvärimaalaamisen parissa ja maalaa isoja, figuratiivisia teoksia. Teosten ilmaisuvoima syntyy tiiviistä rajauksista sekä tunneilmaisua korostavista, kokeellisista värimaailmoista. Pajunen on myynyt teoksia yksityiskokoelmiin ja osallistunut useaan ryhmänäyttelyyn. Ensimmäiset soolonäyttelyt ovatkin vasta tulossa pitkin vuosia 2021-2022. 

Laura Pajunen, Missä tuntuu, 2021, öljy kankaalle, 70 x 55 cm

Noora Ojanperä – I like danger – Ihastumisesta vaaran tunteeseen

Noora Ojanperän teos I like danger (IV) on jatkuvassa prosessissa oleva mediakollaasi, jonka lähtökohtana on kokemus hallinnan menettämisestä. 

Ojanperä työskentelee autofiktiivisen materiaalin, kuten videoiden, tekstipätkien sekä ääniraitojen parissa sattumaa hyödyntäen. Prosessin aikana muodot, rytmit sekä rakenteet rikkoutuvat luoden tilaa jollekin uudelle ja epäselvälle. 

I like danger (IV) on jatkoa online-teokselle, joka löytyy osoitteesta www.ilikedanger.fi

Noora Ojanperä (s.1993) on Helsingissä asuva kuvataiteilija. Hän työskentelee prosessinomaisesti useiden medioiden, kuten äänen, tekstin, valokuvan sekä liikkuvan kuvan parissa. Teoksissa toistuvat vaikeasti selitettävät järjestykset ja kokemukset intensiivisistä tunteista. Ojanperä on valmistunut kuvataiteilijaksi Turun AMK:n Taideakatemiasta vuonna 2020

Noora Ojanperä, I like danger, 2020, ruutukaappaus videosta