20.3.-7.4. 2019 Painthouse -työhuonekollektiivi, Antti Minkkinen, Laila Rantanen, Elias Sormanen

PainthouseLahti -työhuonekollektiivi – RE

RE on lahtelaisen Painthouse-kollektiivin näyttelyryhmän luoma installaatio, ja se on nähtävänä Galleria Uusi Kipinän Kulmassa 20.3. 7.4.2019.

RE on pysäytys ja häivähdys fiktiivisestä tilasta ja ajasta. Kokonaisuus on ehkä aavemainen, dystooppinen tilainstallaatio, joka pikku hiljaa paljastaa tarinaansa:

Huminaa ja särähtelyä. Tila ei ole sama. Täällä on tapahtunut jotain, nyt kaikki on pysähtynyt. Kasvusto kuiskailee ja luolasta näkyy valoa. Näin on ollut kauan.

Kuinka tähän on tultu? Ainoat elolliselta vaikuttavat asiat ovat jonkun rakentamia ja liikkeessä, mutta tekijät ovat poissa.

Kolmen viikon ajan on mahdollista tutkia tätä fiktiivistä tilaa ja sen peittämiä salaisuuksia, kunnes se taas katoaa, ja ilmestyy ehkä uudelleen jonnekin. Onko se varoitus, toteamus vai mielen luoma maailma?

RE = ”tulla tai asettaa uudelleen samaan paikkaan kuin aiemmin, tehdä uudelleen tai tulla sellaiseksi, kuin aiemmin, tehdä tai sattua vielä yhden kerran samalla tai toisella tavalla”. RE-liitettä käytetään vain toimintasanojen yhteydessä, ja se osoittaa aina teon tapaa.

Työryhmä:

Hilmalyydia, Magdaleena Jakkila, Kirsi Karppinen, Päivi Lassheikki, Hanna-Sisko Onnela, Anne Rantanen, Laura Ruotsalainen, Eeva Santavuori, Lila Vainikka ja Annukka Visapää

 

Antti Minkkinen – Matkamies ja muita maalauksia

Näyttelyni teokset kuvaavat ihmisiä eri tilanteissa. Yritän kuvata ihmisiä mahdollisimman raadollisina, hikoilevina ja kärsivinä. Isoissa mustavalkoisissa töissä maalaan kasvoja ja varioimalla saan aikaan erilaisia tunnetiloja. Näyttelyssä olevat piirustukset ovat syntyneet nopeasti maalausten rinnalla. Viimeisissä töissä olen pyrkinyt jopa ikoniseen pelkistettyyn jälkeen, joissa kaikki muu kuin tunne on poistettu.

Työskentelen pääosin vesi- ja peitevärein. Teokset ovat syntyneet tänä ja viime vuonna.

Ateljeesäätiön työhuoneella Kerassa työskentelevä Antti Minkkinen on valmistunut Vapaasta taidekoulusta vuonna 2012. Antilla on töitä kansallisgallerian kokoelmissa (Seppo Fräntin kokoelma/Kiasma) ja yksityisissä kokoelmissa. Antti on Taidemaalariliiton kokelasjäsen ja Espoon kuvataiteilijoiden jäsen.

Antti Minkkinen, Matkamies, vesiväri, guassi ja litokynä käsintehdylle paperille, 2018

 

Laila Rantanen – Naisenpaikka

”Naisenpaikka” on nimenä monitulkintainen. Naisen olomuotoja on lukemattomia; jumalaisia ja jumalattomia. Omissa töissäni haluan pysähtyä ”hetkeen nolla”- aikaan ennen, tai jälkeen katastrofin. Aikaan ennen ilmettä ja reaktiota. Kierrätysmateriaalit veistoksissa ovat muistuma vuosilta, jotka asuin Ateenassa, Kreikassa. ”Hyvien” galleriavuosien aikana osallistuin näyttelyihin Ateenassa ja Kefaloniassa. Gallerioiden kaaduttua talouskriisin seurauksena rahoitin työskentelyni prostituutiolla, ja käytin vaihtoehtomateriaaleja.

Symmetria ja tietty juhlallisuus ovat minulle tärkeitä elementtejä. Symboliikka alleviivaa poissaolevaa todellisuutta. En juuri selittele töideni sisältöä; katsoja antakoon teokselle oman merkityksensä. Jos tietäisin tarkoitusperäni ennalta, ei olisi tarvetta näitä työstää.

 

Laila Rantanen, Vasiliki, öljy kankaalle, 2019

 

Elias Sormanen  – Ontelot

Espoolaislähtöinen Elias Sormanen järjestää taidenäyttelyn “Ontelot” Lahdessa, Galleria Uuden Kipinän Kirnu – tilassa. Sormanen on valmistunut metalliartesaaniksi Nummelan ammattioppilaitoksesta vuonna 2013 ja korumuotoilijaksi Lahden muotoiluinstituutista vuonna 2017. Näyttely on hänen kolmas yksityisnäyttelynsä valmistumisen jälkeen. Sormanen asuu ja työskentelee Lahdessa.

Näyttelyssä on esillä kuparilevystä vasaroimalla valmistettuja veistoksia. Menetelmässä on hyödynnetty perinteisiä kupari- ja hopeasepän käyttämiä tekniikoita. Veistokset ovat syntyneet vuoden 2018 kesän sekä vuoden 2019 maaliskuun välisenä aikana, intensiivisen materiaalin ja muodon tutkimisen prosessin tuloksena. Veistosten lähtökohtana on ihmiselämän lihallinen olemus.

 

Elias Sormanen, Kuori, Kuparinpakotus ja hitsaus, 2018 Kuva: Anni Laivoranta