15.8.-2.9.2018 CISMITTÄÄKÖ? – VÄHEMMÄN KUIN VÄHEMMISTÖ

Cismittääkö? –taidenäyttely avaa Lahti Priden

Cismittääkö? –taidenäyttely avautuu Galleria Uudessa Kipinässä 14.8.2018 osana Lahti Pride –tapahtumaa. Toisen kerran järjestettävän ryhmänäyttelyn teemana on tällä kertaa Vähemmän kuin vähemmistö. Teokset käsittelevät eri lähtökohdista samanaikaisesti useampaan vähemmistöön kuulumista.

Itseilmaisu ja päätösvalta omasta kehosta ja elämästä ovat asioita, jotka monelle ovat itsestäänselvyyksiä. Millaista on kuulua sateenkaarivähemmistöön, kun juridinen ja sosiaalinen asema ei ole sama kuin valtaväestöllä? Kuka saa olla homo tai transsukupuolinen? Ovatko kaikkien haaveet ja tarpeet samanlaisia? Miltä tuntuu kuulua useampaan vähemmistöön? Mitä on hyvä elämä?

Taidenäyttelyn nimi on sanaleikki; oletus, että kaikkien kokemus sukupuolesta olisi samanlainen, kismittää. Cis-sukupuolinen henkilö kokee identifioituvansa syntymässään määriteltyyn sukupuoleen. Myöskään kokemus vähemmistöön kuulumisesta ei ole aina sama.

Näyttelyssä on esillä teoksia monista eri medioista: mm. maalauksia, valokuvia ja veistoksia. Näyttelyyn järjestettiin keväällä valtakunnallinen avoin haku. Ensimmäinen Cismittääkö? –näyttely järjestettiin vuonna 2016 Lahti Priden yhteydessä Malskilla.

Näyttelyn ovat organisoineet Magdaleena Jakkila ja Hilmalyydia Nuolivaara yhteistyössä Lahti Priden ja Kauno ry:n kanssa, jonka vuoden teemanäyttely Cismittääkö? on. Näyttelyä on tukenut Lahden kaupunki.

Taiteilijat:
Jenni Holma
Meeri Koutaniemi
Ritva Larsson
Maria Liitola
Hanna Makkonen
Enda Mattila
Jaana Miettinen
Anni Myllyniemi
Saara Mäntylä
Inari Porkka
Salla Sillgren
Timo Tähkänen
Lila Vainikka
Anna-Karoliina Vainio
Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen
Noora Ylipieti