11.- 29.4.2018 Kaarisilta

Aivan kohta on huomenna 

Kymmenen nuoren Kaarisillasta kuva-artesaaniksi valmistuvan opiskelijan lopputyönäyttely

En koskaan ajattele tulevaisuutta. Se tulee kyllin pian.” – Albert Einstein

Joka puolelta meille toitotetaan, kuinka kaikki muuttuu digitalisaation myötä ja että kohta ympärillämme on robotteja tai koneihmisiä, jotka tekevät työt ja jopa melkein ajattelevat puolestamme. Mutta millainen huominen on? Ja minkälaiseksi voimme kuvitella tai toivoa näiden nyt kuva-artesaaneiksi valmistuvien tulevaisuuden? Voisiko huomispäivän maailmankuvaa ilmentää Seita Tenttulan Kasvot hajoilevine ääriviivoineen, Jenna Elon Sumua, usvaa ja silmiä, kosmiseen avaruuteen häviävine inhimillisine piirteineen, tai Tuukka Raskun vaihtoehtoista biologiaa tutkivat luonnokset?

Vaikka suurimmaksi osaksi futurologien ajatukset tulevaisuudesta tuntuvat varsin synkiltä, niin lähes yksimielinen näkemys heidän keskuudessaan kuitenkin on, että vaikeimmin robotisoitavissa ja tekoälyllä korvattavissa ovat luovat ammatit.

KUV15-, tai yksinkertaisemmin, KUVIS – ryhmä on ollut Albert Einsteinin linjoilla, eikä ole ehtinyt paljon huomisia miettimään tiiviin kolmivuotisen opiskelunsa aikana. Mutta nyt on aika nostaa katse ja suunnata se paitsi tähän asti saavutettuun, myös, kuten edellä mainittiin, ehdottomasti toivorikkaaseen tulevaisuuteen.

Kuvataiteilijaksi kehittyminen on hidasta ja rakentuu pala palalta. Päämäärä on ehkä tärkeä, mutta niin myös itse matkanteko, eikä ajan kuluminen jatkuvaan asioiden oppimiseen välttämättä ole haittapuoli, vaan koko ammatin sisältö. Nyt valmistuvat kuva-artesaanit ovat onnellisesti alkupuolella sitä taipaletta, joka hupenee, kuten ajalla taakse päin katsottuna on tapana, nopeasti. Ajan kulumisesta ja epäröinnistä hahmottumassa olevan tulevaisuuden suhteen voi  todeta menestyneimmän mäkihyppääjämme, Matti Nykäsen, sanoin: ”Metri metriltä se mäki pienenee”. Varmaan mäen pieneneminen toimii molempiin suuntiin, kiiveten tai laskien. Vähä vähältä, metri metriltä.

Näyttelyn taiteilijat: Jenna Elo, Neea Haapala, Casimir Kaarre, Lassi Muurinen, Oona Peltola, Mark Piekkala, Tuukka Rasku, Pinja Sydänmaa, Seita Tenttula, Mikael Valjakka